Ruski ministar obrane: SAD moderniziraju nuklearno oružje i skladišta u Europi

Američka vojska pokrenula je aktivan rad na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i njegovih skladišta u europskim zemljama, izjavio je u danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Sjedinjene Američke Države počele su raditi uz podršku svojih saveznika u NATO-u na modernizaciji taktičkog nuklearnog oružja i skladišta u Europi”, rekao je šef obrane Rusije na zajedničkom sastanku odbora ministarstava obrane Rusije i Bjelorusije, prenosi TASS.

Kako je istaknuo ruski ministar obrane, “razlog za posebnu zabrinutost je angažiranje pilota iz država koje nisu članice nuklearnog bloka u vježbama upotrebe taktičkog nuklearnog oružja. Smatramo to izravnim kršenjem Ugovora o neširenju nuklearnog oružja”, naglasio je Šojgu.

Također, iznio je podatak da je za trećinu porastao broj špijunskih i taktičkih letova zrakoplova NATO-a u blizini ruskih granica u odnosu na prošlu godinu. “Intenzitet operativne i borbene obuke pod pokroviteljstvom NATO-a ostaje visok”. “Više od 30 vježbi temeljenih na scenariju oružanog sukoba s Rusijom održava se godišnje u blizini zapadne granice Unije Bjelorusije i Rusije. Zemlje izvan saveza, poput Gruzije, Ukrajine, Švedske i Finske, sve su češće uključene u te vježbe. Teritorij baltičkih država i Poljske te vode Baltičkog mora sve se više koriste u tim manevrima”, rekao je Šojgu.

Komentari

komentar





You may also like