Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u Bejrutu izvjestio o završetku građanskog rata u Siriji

Nakon nedavnih velikih uspjeha i koordiniranih ofanzivnih operacija libanonske vojske i „Hezbollaha“ s jedne i sirijske vojske s druge strane, u pograničnim i teško pristupačnim zonama koje su bile pod nadzorom boraca „Jabhat al-Nusre“ i „Islamske države“, od terorističkih snaga je očišćen veliki dio granice između dviju zemalja. U utorak, 22. kolovoza, libanonska vojska pokrenula je treću fazu te vojne operacije, ovoga puta na brdovitom pograničnom prostoru na sjevero-istoku zemlje.

U takvim vojnim okolnostima u posjet Bejrutu i libanonskom ministru obrane Jakubu al-Sarafu, stigao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Prvi ruski vojnik je tom prigodom izjavio,  kako je razdvajanje umjerene sirijske oružane oporbe od terorista i osnivanje zona deeskalacije omogućilo završetak građanskog rata u Siriji i koncentraciju na borbu protiv  terorizma, i kako se premiještanje terorista iz jedne u drugu državu ne smije produžavati beskonačno. Kazao je kako bi htio i da ruski „zapadni partneri shvate nužnost razdvajanja umjerene oporbe od terorista (u Libanonu, op. GN.)“, navevši kao primjer Siriju.

Također je izjavio kako Rusija i Libanon imaju puno zajedničkih tema za razgovr, tim više „što se jedna od zona deeskalacije nalazi u neposrednoj blizini granice (s Libanonom) i dio postrojbi koje ratuju protiv terorizma u vašoj zemlji, sudjeluju u borbi protiv terorizma i na teritoriju Sirije“. Ministar Šojgu je tu prije svega mislio na snage libanonskog šijtskog pokreta „Hezbollah“, koji u Siriji koordinira svoje akcije s vladom u Damasku tj. sirijskom vojskom.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like