Ruski ministar obrane u Tokiju

Na poziv japanske strane, ruski ministar obrane Sergej Šojgu boravi u službenom posjetu Tokiju.

Ruski šef obrane tom je prigodom izjavio kako, neovisno o poznatim teškoćama postoji napredak u rusko-japanskim odnosima i da učvršćenje vojnih veza dviju država ne smije zaostajati za dinamikom političkih kontakata. Napomenuo je, kako obje zemlje imaju zajedničke ugroze sigurnosti, od kojih je jedna, svakako,  međunarodni terorizam, protiv kojeg se moraju zajednički boriti.

Rusko-japanske konzultacije na razini ministara vanjskih poslova i obrane, japanska ministrica obrane Tomomi Inada smatra važnim događajem.

Geopolitika.News podsjeća, kako su se odnosi Rusije i Japana pogoršali nakon što se Japan, mimo svoje volje, bio prinuđen priključiti Zapadnim gospodarskim sankcijama protiv Rusije zbog ukrajinskog sukoba, dok, primjerice, Južna Koreja to nije učinila. U prosincu  prošle godine Japan je službeno posjetio ruski predsjednik Vladimir Putin. Tom posjetu prethodila su nastojanja Obamine administracije da ga spriječi političkim pritiskom na japansku vladu. Prije nekoliko dana dvije države započele su s pripremom prvih zajedničkih projekata na četiri sporna južnokurilska otoka. Međutim, uspostava suradnje, preciznije –  političkih i vojnih kontakata dviju država po pitanju vojne i sigurnosne problematike, otvara posve drugu dimenziju u odnosima dviju država. Tim prije, što se posjet ruskog ministra obrane poklopio s azijskom turnejom američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, u svjetlu najnovijih napetosti glede odnosa između Washingtona i Seula s jedne, i Pekinga i Pjongjanga s druge strane, kao i početka razmještaja američkog PRO sustava THAAD u Južnoj Koreji.

 

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like