Ruski ministar obrane: Usporavanje rata u Ukrajini je namjerno

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da Rusija namjerno usporava svoju ofenzivu na Ukrajinu kako bi omogućila evakuaciju civila, a visoki sigurnosni dužnosnik izjavio je da Moskva ne “juri rokove” u tromjesečnom ratu, izvještava Reuters. Njihovi su komentari signalizirali da Rusija ne vidi brzi završetak borbi, dok nastoje otkloniti svaki dojam da je dugotrajna i skupa “specijalna vojna operacija” zastala.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da je realnost da je Rusija izgubila zamah nakon što je naišla na žestok ukrajinski otpor i pretrpjela velike gubitke u ljudstvu i opremi. “Proglašavaju se primirja i stvaraju humanitarni koridori kako bi se ljudi izvukli iz okruženih naselja”, rekao je Šojgu u televizijskim izjavama na 90. dana rata. “Naravno, to usporava tempo ofenzive, ali to se radi namjerno kako bi se izbjegle žrtve među civilnim stanovništvom”, rekao je ministrima obrane Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza Rusije i pet drugih bivših sovjetske republike.

U odvojenim komentarima, Nikolaj Patrušev, tajnik Vijeća sigurnosti predsjednika Vladimira Putina, rekao je da će svi Putinovi ciljevi u Ukrajini biti ispunjeni jer je istina na strani Rusije. “Ne jurimo za rokovima”, rekao je u novinskom intervjuu u kojem je ponovio ruski cilj “denacifikacije” Ukrajine – nešto što Kijev i Zapad odbijaju kao lažni izgovor za rat. “Nacizam se mora 100% iskorijeniti ili će za nekoliko godina opet podići glavu, u još ružnijem obliku”, rekao je Patrušev.

Unatoč Šojguovim komentarima o pošteđenju civila, Ujedinjeni narodi zabilježili su barem 3930 civilnih žrtava tijekom sukoba. Rusija je više puta poricala da je gađala civilna područja i optužila Ukrajinu, bez dokaza, da koristi ljude kao “živi štit”.

Komentari

komentar





You may also like