Ruski ministar obrane: Zapad je organizirao revoluciju u Bjelorusiji

Ruski ministar obrane Sergey Shoygu izjavio je u utorak, 27. listopada, na zasjedanju zajedničkog kolegija Ministarstava obrane Rusije i Bjelorusije, kako se Zapad miješa u unutarnje stvari Bjelorusije i planira uništiti proces integracije u okviru Saveznih država (Rusije i Bjelorusije, op. GN.).

„Sasvim nedavno je, uz političku i financijsku potporu Zapada bilo pokrenuto nastojanje za smjenom vlasti u Bjelorusiji. Između ostaloga, to se radilo s ciljem uništenja procesa integracije u okviru Savezne države i unošenja raskola u rusko-bjeloruske odnose“, izjavio je ruski ministar obrane i dodao, kako Moskva „odlučno osuđuje takve postupke i smatra neprihvatljivim miješanje u unutarnje stvari drugih zemalja“. U istom je smislu kritizirao SAD i njihovo iskorištavanje „tehnologija obojenih revolucija“, nazvavši to „kršenjem temelja međunarodnog prava“ i ignoriranjem interesa suverenih država. Sergey Shoygu je kazao kako je Bjelorusija „bila i ostala ruski najbliži susjed, pouzdan saveznik i strateški partner“, što je osobito važno „u uvjetima postojane svjetske nestabilnosti“.

Njegov bjeloruski kolega Viktor Hrenin izjavio je kako su vlast u njegovoj zemlji željele smijeniti „različite destruktivne snage, podgrijavane vodstvima niza država“, a što im nije uspjelo zbog pravilnog odgovora tijela državne vlasti i bjeloruskog naroda. Pri tom je izrazio „duboko priznanje vojno-političkom vrhu Ruske Federacije za njihov stav i pomoć pruženu Bjelorusiji u to složeno vrijeme“. Također je kazao i kako je „neuspješni pokušaj organiziranja revolucije zamijenjen vođenjem hibridnog rata i neviđenim mjerama diplomatskog i političko-ekonomskog pritiska“.

 

 

 





Komentari

komentar

You may also like