Ruski ministar Patrušev: Hrvatska je jedan od naših glavnih partnera u EU-u

Za Rusku Federaciju Hrvatska je jedan od osnovnih partnera u EU-u, rekao je u danas ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, nakon desete sjednice Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, održane u Zagrebu prenosi HINA.

Patrušev je naglasio kako je zadovoljan što su se usprkos situaciji koju nameće pandemija, hrvatska i ruska strana vidjele uživo. Kazao je da je rad radne skupine bio uspješan, da je održan opširan dijalog, te kako je uvidio kako postoji više područja za suradnju.

“Za Rusku Federaciju, Hrvatska je jedan od glavnih partnera u EU-u. Najviše surađujemo u područjima energetike, infrastrukture, zdravstva i obrazovanja, a postoji i visok potencijal suradnje u poljoprivredi. Tijekom  ove godine robna razmjena između Rusije i Hrvatske porasla je dva puta u odnosu na prethodno razdoblje pa možemo zaključiti da imamo velik potencijal za daljnje unapređenje odnosa”, kazao je Patrušev.

Istaknuo je kako je poljoprivreda područje koje zanima i jednu i drugu stranu, te kako očekuje veću robnu razmjenu na tom području.

“Razgovarali smo i o  mogućnosti suradnje u borbi s pandemijom i dogovorili da državne institucije zadužene za to područje rade na uzajamnom priznanju certifikata ruske i hrvatske strane o cijepljenju”, zaključio je Patrušev.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da su temom sastanka bili bilateralni odnosi između Ruske Federacije i Republike Hrvatske, ali i konkretni razgovori o nizu tema kojih se komisija dotiče. Naglasio je dobru gospodarsku suradnju  između Hrvatske i Rusije, s potencijalom daljnjeg rasta.
“Otvorena je tema povećanja intenziteta naših međusobnih trgovinskih odnosa i u tom smislu će RH sljedeće godine u okviru proslave 30. godišnjice naše neovisnosti u Ruskoj Federaciji organizirati veliki gospodarski forum. Vjerujemo da ćemo imati priliku s ruskom stranom razgovarati o gospodarskim pitanjima i okvirnim posjetima koji se planiraju sljedeće godine, prije svega posjet ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu planiran za siječanj iduće godine, ali i niza drugih bilateralnih susreta”, rekao je Ćorić u izjavu sjednice Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju.

Komentari

komentar

You may also like