Ruski ministar: u idućim tjednima stanje na tržištu nafte bit će još gore. Opstat će samo najjači!

Ruski ministar računa na oporavak potražnje, ali smatra kako će se u nadolazećim tjednima stanje samo pogoršati. „Smanjenje potražnje nafte u svijetu se nastavlja i mi možemo u nadolazećim tjednima doživjeti smanjenje potražnje do 20 milijuna barela dnevno“.

Čak i ako bi se Rusija suglasila sa Saudijskom Arabijom i snizila proizvodnju nafte, to nikako ne bi utjecalo na stanje globalnog pada potražnje zbog pandemije koronavirusa. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak u jučerašnjem intervjuu za „Eho Moskve“ izjavio je kako trenutačni pad potražnje nafte u čitavom svijetu za 10 puta nadvisuje one količine koje su se predlagale smanjiti u okviru sporazuma u formatu OPEC+ (OPEC i Rusija, op. GN.).

„Sam dogovor OPEC+ u ovakvoj situaciji, kakva je sada, apsolutno ne bi imao nikakav učinak, čak i oni prijedlozi koje je pradlagala Saudijska Arabija o smanjenju proizvodnje za 1,5 milijuna barela (dnevno)“, izjavio je Novak. Svjetska potražnja pala je za 10-15 milijuna barela dnevno, kazao je ministar i dodao: „Predočite si slijedeće: to je 10 puta više nego što se razmatralo 6. ožujka u Beču (na sastanku formata OPEC+, op. GN.). 1,5 milijuna barela dnevno ne bi spasilo stanje.“

Ruski ministar računa na oporavak potražnje, ali smatra kako će se u nadolazećim tjednima stanje samo pogoršati. „Smanjenje potražnje nafte u svijetu se nastavlja i mi možemo u nadolazećim tjednima doživjeti smanjenje potražnje do 20 milijuna barela dnevno“, kazao je Novak, i dodao, kako je smanjenje proizvodnje do tog iznosa nemoguće postići u okviru OPEC+ jer se radi o polovici ukupne dnevne proizvodnje članica kartela OPEC.

Pad potražnje za naftom i njezinim derivatima događa se i u Rusiji i on se, u odnosu na pojedine regije, kreće se u rasponu od 10-30%, a u nadolazećim tjednima može porasti i do 40%, kazao je ruski ministar.

Aleksandar Novak potvrdio je (rusko) obavljanje konzultacija sa SAD-om, ali je po pitanju pregovora sa Saudijskom Arabijom izjavio kako njih nije bilo. Kazao je slijedeće: „U biti, u današnjoj krizi radi se o tome tko će ostati na tržištu, polazeći od toga da potražnja pada za 10-15%. Na tržištu će ostati konkurentne tvrtke, one, koje posjeduju mogućnost pri sadašnjim cijenama očuvati količine proizvodnje.“ Prema njegovom mišljenju, sada se ne događa nova podjela tržišta. Ruske naftne tvrtke spremile su svu naftu za travanj, iako, naravno, nitko nije zadovoljan cijenama. Cijena ruske nafte Urals u Sjevero-zapadnoj Europi pale su na svega 10 dolara.





 

Komentari

komentar





You may also like