Ruski napadi krstarećim raketama „Kalibr“ na ISIL-ove snage u blizini Palmire (Video)

Jučer, 31. svibnja, ruski brodovi iz grupacije Sredozemne flote izvršili su napad krstarećim raketama „Kalibr“ na položaje snaga „Islamske države“ u blizini sirijskog grada Palmire, u središnjem dijelu zemlje. Konkretno, napad su izvršile fregata „Admiral Essen“ i podmornica „Krasnodar“.

Ovo nije prvi napad takve vrste u Siriji, a zadnji put ruske OS su primjenile rakete „Kalibr“ u studenom prošle godine, kada su napadnuti ciljevi „Islamske države“ u regijama Idlib i Homs.

Rakete „Kalibr“ imaju domet do 2600 kilometara, a lete na visini od 50-150 metara, a prilikom približavanja cilju raketa se spušta na svega 20 metara od tla. Zbog sposobnosti mijenjanja visine leta raketa može izbjeći protuzračnu i proturaketnu obranu protivnika.

Cilj jučerašnjeg napada bila su utvrđenja ISIL-a istočno od Palmire – konkretno, njihova teška tehnika i borci prebačeni iz grada Rakke. Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je kako su sve rakete uspješno pogodile zadane ciljeve. Ruska vojska je prije akcije upozorila zapovjedništva američke, turske i izraelske vojske.

Podsjećamo, kako s približavanjem konačne operacije oslobođenja Rakke, koju predvode prokurdske snage iz sastava „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF), ISIL-ovi borci sve učestalije napuštaju taj grad. Štoviše, Kurdi su im omogućili i sigurnosni „južni koridor“ za napuštanje grada, te se veliki dio džihadista kreće u smjeru Palmire. Odatle će se nastojati prebaciti prema Deir ez-Zouru, sirijskom gradu na istoku zemlje čiji dio već gotovo tri godine brani sirijska vojska. Džihadisti od tog grada, nakon očekivanog gubitka Rakke, nastoje uspostaviti svoje novo središte. Zbog toga je stanje u zoni istočno od Palmire, odakle se također sirijska vojska nastoji probiti prema Deir ez-Zouru, jedno od najsloženijih na cjelokupnim sirijskim bojišnicama.

Ovoj vijesti svakako treba pridodati i onu o djelovanju ruskog zrakoplovstva u zoni grada Rakke, u noći od 29/30. svibnja. Tada su, u okrilju noći, napadnute tri kolone džihadista koji su izišli iz Rakke prema jugu, u nekoliko smjerova.





Teroristi su tom prilikom izgubili više od 80 boraca, 36 automobila, 8 cisterni i 17 pick up-ova s automatskim oružjem velikog kalibra.

Islamisti iz Rake bježe preko Eufrata iako su okruženi snagama SDF-a, kao i postrojbama SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

 





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like