Ruski Novatek potpisao sporazume o izvozu LNG-a sa Španjolcima i Švicarcima. I SAD rade slično

Današnji pregled i više nego zanimljivih vijesti iz svijeta energetike počinjemo onim tehničkim – o cijeni nafte. Naime, „crno zlato“ marke Brent danas je dosegnulo cijenu od 69,5 dolara za barel, što je maksimum od studenog prošle godine. Zanimljivo je kako se to dogodilo usprkos željama američkog predsjednika Donalda Trumpa za nižim cijenama nafte, o čemu je on nedavno napisao i u svojoj tvit objavi, pozvavši članice OPEC-a na povećanje proizvodnje. Međutim, tržište ima svoja pravila i svoju llogiku, a ovoga puta jedan od glavnih razloga rasta cijena nafte je politika Saudijske Arabije, koja je naglo smanjila izvoz nafte, a u travnju će ga smanjiti za dodatnih 10%. Rijadu se, očito, ne žuri ispunjavati Trumpove zamolbe, a što itekako ima veze sa zaoštravanjem protusaudijske retorike u američkom političkom establišmentu, prije svega u Kongresu. Ovakav razvoj stanja ne odgovara Washingtonu niti zbog njegovih sankcija protiv iranskog energetskog sektora.

Rusi potpisali dugoročne sporazume o izvozu LNG-a sa Španjolcima i Švicarcima

Ruska perspektivna energetska tvrtka „Novatek“ danas je potpisala temeljni sporazum sa španjolskom energetskom tvrtkom „Repsol“ i švicarskom  trejding tvrtkom „Vitol S.A.“ vezano za isporuke ukapljenog plina s terminala „Artic LNG 2“, koji se gradi neposredno uz već operativni terminal „Yamal LNG“, također u većinskom vlasništvu „Novatek“-a.

Naime, danas su u Šangaju, u okviru međunarodne konferencije o ukapljenom prirodnom plinu (LNG) prodajni odjel „Novateka“ Novatek Gas&Power Asia i švicarska trejding tvrtka Vitol S.A. objavile o potpisivanju temeljnih uvjeta sporazuma o isporukama LNG-a. Njime se omogućuje potpisivanje dugoročnog ugovora na 15 godina o godišnjoj isporuci 1 milijun tona ukapljenog plina s projekta „Artic LNG 2“, kao i drugih projekata ove ruske tvrtke.

Također je potpisan sporazum sa španjolskom energetskom tvrtkom „Repsol“, kojim će se potpisati identičan ugovor kao sa švicarskom tvrtkom. I dok će se ruski plin iz tog ugovora prodavati isključivo na Pirinejskom poluotoku, švicarska tvrtka sa sjedištem u Ženevi (osnivač je Nizozemska) i golemim prihodima, kupljeni plin prodaje diljem svijeta, uključno i u Veliku Britaniju. LNG će se isporučivati po FOB uvjetima do ruskog pretovarnog terminala u Murmanskoj regiji, a ostavljena je mogućnost za isporuke i u Novatek-ov terminal na Kamčatki.
Podsjećamo: francuski energetski div „Total“ već je kupio 10% projekta „Artic LNG 2“, dok su njemački koncern „Siemens“ i ruski „Novatek“ 1. veljače potpisali ugovor o najsuvremenijoj tehničkoj potpori projektu „Artic LNG 2“, konkretno, o izgradnji kompresijskih stanica i agregata. Dvije tvrtke uspješno surađuju i u prethodnom projektu Novateka – terminalu „Yamal LNG“., s tim da će se novim ugovorom značajno povećati broj ruskih proizvođača opreme za složene energetske projekte.  Ovim ugovorima povećat će se „elastičnost“ isporuka ukapljenog plina po čitavom svijetu i omogućiti maksimalna realizaciju vezano uz izgradnju LNG hubova u Azijsko-tihooceanskom i Atlantskom bazenu, izjavio je jedan od čelnika Novatek-a Lev Feodosev.

Amerikanci potpisali prvi LNG ugovor vezan uz cijenu nafte Brent

Američka tvrtka NextDecade Corp potpisala je prvi dugoročni ugovor u SAD-u vezano za isporuke ukapljenog plina povezanog uz cijene nafte tipa Brent (info: Reuters).

Tvrtka je sklopila sporazum o kupoprodaji na 20 godina s Royal Dutch Shell, za isporuke 2 milijuna tona LNG-a godišnje iz izvoznog projekta tvrtke NextDecade „Rio Grande LNG“ u Brownswilleu, u Texasu.  Shell će početi kupovati LNG po uvjetima free-on-board, a tržišna prodaja počet će 2023.g., navedeno je u utorak u objavi tvrtke NextDecade na spomenutoj konferenciji u Šangaju.

Saudijska Arabija objavila prihode od prodaje nafte
en.wikipedia.org

Prvi put u posljednjih 30 godina Saudijska Arabija objavila je svoje naftne prihode. Naime, državna naftna tvrtka Saudi Aramco, koja se priprema plasirati obveznice i početi privatizaciju (istina, za početak vrlo skromnog portfelja), otvorila je svoje podatke za strane investitore. Prema pokazateljima za 2018.g. njezina čista dobit bila je rekordna u čitavom svijetu, i iznosila golemih 111,1 milijardu dolara (info: The Wall Street Journal). Za usporedbu, to je više nego ukupna dobit svih najvećih ruskih naftnih tvrtki zajedno. I što je još upečatljivije, radi se o porastu čiste dobiti Saudi Aramca za čak 48% u usporedbi s 2017.g., a ukoliko bi se usporedila s 2016.g., ona je veća čak za 8 puta.

U 2018. g. Rusija preskočila SAD u izvozu LNG plina u Europu i Aziju

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like