Ruski novi jednomotorni borbeni avion konkuritati će Rafalu i Gripenu

Već smo pisali o novom borbenom avionu ruske vojske pete generacije koji ima jedan motor. Iako je Rusija zasad tajnovita oko novog projekta, jučer i danas su na aeromitingu MAKS-2021 otkrili nekoliko detalja više.

Novi lagani borbeni avion dolazi iz tvrtke United Aircraft Corporation (Obyedinyonnaya Aviastroitelnaya Korporatsiy) koja je dio državne korporacije Rostec. Direktor ruske službe za vojno-tehnološku suradnju, Dmitri Šugajev, danas se obratio novinarima u vezi novog projekta.

“Lagani taktički avion je prvenstveno razvijen zbog izvoza. S obzirom na njegove letačke sposobnosti, napadačke i izviđačke sposobnosti te slabu vidljivost na radarima, očekujemo žestoko tržišno natjecanje s konkurencijom. Očekujemo da je riječ o dostojnom rivalu zapadnim proizvođačima tzv. jednomotornih borbenih aviona pete generacije”, prenosi TASS.

Šugajev je istaknuo kako je ovim avionom Rusija ulazi na ovo specifično tržište. Kazao je kako očekuje da će biti konkurencija švedskom JAS-39 Gripenu i francuskom Rafale avionu. Naveo je kako očekuju potencijalne kupce s Bliskog istoka, jugoistočne Azije i sjeverne Afrike.

Vojno-tehnološki šef je kazao kako će niska cijena biti najjači adut novog aviona te da ima odličan omjer efikasnosti i cijene, prenosi ruski TASS.

Na naslovnoj fotografiji je dvomotorni Su-57 za čiju kupovinu je zainteresirano pet država, prema jučerašnjim navodima iz Rusije.





 

 

Komentari

komentar





You may also like