Ruski novi lovac “Checkmate” 5. generacije plijeni svjetsku pozornost

Najnoviji ruski taktički lovac Checkmate 5. generacije (proizvod koncerna Suhoi koji je dio United Aircraft Corporation Rostec), kako se i očekivalo – postao je glavni događaj međunarodnog moskovskog aeromitinga MAKS-2021 koji se upravo sada održava. Zrakoplov plijeni pozornost kako stručne, tako i šire javnosti. Sigurno ne bez razloga. Radi se, naime, o velikom pomaku ruske zrakoplovne industrije prema najsuvremenijim tehnologijama i inovacijama, kako u pitanju procesa proizvodnje tako i po kvaliteti i karakteristikama samog proizvoda i njegovim visokim potencijalom za modernizaciju.

Zrakoplov je opremljen naprednim avijatičkim sustavom i najvećim unutarnjim odjeljcima za oružje u svojoj klasi te je sposoban nositi do pet projektila zrak-zrak različitog dometa, kao i drugo oružje u nevidljivoj konfiguraciji, izjavio je predsjednik Rostec-a Sergej Čemezov.

Radi se o jednomotornom zrakoplovu namijenjenom za zračnu borbu i za napade na kopnene i morske ciljeve, kao i izbjegavanje najnaprednijih sustava protuzračne obrane. Posjeduje radar s aktivnim faznim nizom antena koji omogućuje napad na ciljeve čak i u uvjetima snažnih smetnji. Istodobno, ugrađeni elektronički sustav za suzbijanje i obranu omogućuje mu izbjegavanje sredstva za otkrivanje i uništavanje.

Čemezov je u intervjuu za RIA Novosti objasnio kako su se u stvaranju zrakoplova koristile superračunarske tehnologije, što je značajno smanjilo vrijeme, kao i troškove razvoja i testiranja.

“Zrakoplov je dobio jedinstvenu kombinaciju karakteristika leta, borbene učinkovitosti po pristupačnoj cijeni i niske cijene po satu leta. Primjerice, maksimalno borbeno opterećenje je 7400 kilograma, domet leta bez vanjskih spremnika za gorivo je 2900 kilometara. To su vrlo visoke stope za konvencionalno “lagane” strojeve s jednim motorom”, izjavio je Chemezov.

Radi se o visokotehnološkoj inteligentnoj platforma, zrakoplov ima otvorenu strukturu i prilagodljiv je te se može sastaviti u nekoliko konfiguracija, u skladu sa željama kupca, a također ima veliki potencijal za modernizaciju.





Uz to, na osnovi jedinstvene zrakoplovne platforme može se stvoriti njegova bespilotna inačica. U bliskoj budućnosti zrakoplov će moći izvoditi zajedničke akcije sa zrakoplovima i s posadom i bez nje, kombiniranim u jedan sustav. Bespilotni modeli moći će razmjenjivati ​​informacije, trenutačno reagirati na promjenjivu borbenu situaciju i automatski distribuirati i izvršavati zadatke bilo koje složenosti, izjavio je čelnik Rostec-a.

Kazao je i kako Checkmate ima visoki izvozni potencijal i da ga niske cijene po satu leta čine najisplativijim i cjenovno i po borbenoj učinkovitosti. Cijena zrakoplova kretat će se između 25 i 30 milijuna dolara.

Među potencijalnim kupcima naznačio je zemlje Bliskog Istoka, azijsko-pacifičke regije i Latinske Amerike.





Prekjučer je Jurij Borisov, zamjenik ruskog premijera, izjavio kako već postoji potražnja za 300 zrakoplova Checkmate.

O američkim reakcijama na pojavu novog ruskog zrakoplova nedavno smo izvijestili u analizi koju možete pročitati ovdje.

Najnoviji ruski „Stealth Fighter“ 5. generacije u Crnom moru snimao britanski razarač „Defender“

 

Komentari

komentar

You may also like