Ruski plin potiskuje američki LNG iz Europe

Cijene prirodnoga plina smanjile su se na povijesni minimum zbog konkurentne borbe između Rusije i SAD-a, objavila je agencija Rystad Energy.

Trenutačne cijene su niže od razine gubitaka (isplativosti) za dostavljače LNG-a iz Sjedinjenih Država. U svibnju su, u centru za raspodjelu plina u Nizozemskoj, fjučersi za plin bili blizu razine isplativosti za američke dostavljače. U lipnju su cijene nastavile padati, ali pad se nastavio i u srpnju, pri čemu su cijene pale na najnižu razinu od 2010.g.

Prema riječima šefa odjela za istraživanje plinskih tržišta Rystad Energy Carlos Torres-Dias, plinsko tržište sada predstavlja tržište kupaca, i zato se Europa okoristila nastalim stanjem i kupuje plin po znatno nižim cijenama.

U ratu između dvije konkurentne države, navodi dalje Torres-Dias, pobijedili su europski potrošači, kojima idu na ruku rekordno niske cijene za plin i električnu energiju, koje su pale više od 30% u posljednjih šest mjeseci.

Rusija i dalje ostaje glavni izvoznik prirodnog plina u Europu. Ona je 2018. g. izvezla više od 201 milijun m3 plina, što čini 38% ukupnih potreba za „plavim energentom“ u Europskoj uniji. Istodobno SAD ubrzano povećavaju proizvodnju ukapljenog plina u borbi za europsko tržište, gdje mu, međutim, osim jeftinijeg plina iz plinovodnih sustava, sve više konkurira i ruski LNG plin koji se na europskom tržištu po prvi put pojavio prošle godine s ruskog arktičkog terminala „Yamal LNG“, a zanimljivo, najviše je plasiran na tržište Velike Britanije, a onda i Španjolske.

U takvim okolnostima, tj. pri sukobu konkurencije, jasno je kako su najveći dobitnik Europska unija i njezini potrošači.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like