Ruski političar Vladimir Žirinovski umro u dobi od 75 godina

Ruski krajnje desni političar Vladimir Žirinovski, poznat po provokativnim izjavama i antizapadnim tiradama koje su ga držale pod povećalom javnosti više od tri desetljeća, umro je nakon duge i teške bolesti, rekao je u srijedu predsjednik ruskog parlamenta, prenosi Reuters.

Prema izvješćima ruskih medija, Žirinovski, kojem se već neko vrijeme pogoršavalo zdravstveno stanje, bio je teško bolestan tjednima nakon što se zarazio Covid-19, unatoč tvrdnji da je primio osam doza cjepiva, prenosi The Moscow Times.

Bio je poznat po nečuvenim izjavama koje uključuju prijetnje lansiranjem nuklearnog oružja protiv raznih zemalja, uzimanjem Aljaske od Sjedinjenih Država i proširenje ruskih granica do točke u kojoj bi njezini vojnici mogli “prati svoje čizme u toplim vodama Indijskog oceana.”

U jednom od svojih posljednjih javnih nastupa krajem prosinca, Žirinovski je, čini se, predvidio rusku invaziju na Ukrajinu sa zapanjujućom točnošću, rekavši “U 4 ujutro 22. veljače osjetit ćete našu novu politiku.”

“Volio bih da 2022. bude mirna godina, ali volim istinu. Govorim istinu već 70 godina. Ovo neće biti mirna godina. Ovo će biti godina kada Rusija ponovo postaje velika zemlja”, rekao je u obraćanju Dumi, piše The Moscow Times

“Razmjer njegove osobnosti takav je da je bez njega teško zamisliti povijest razvoja političkog sustava moderne Rusije”, rekao je predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.





Njegova Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR), naziva koje su pobijali njezini ksenofobični stavovi – postala je dio takozvane “sustavne oporbe” predsjedniku Vladimiru Putinu.

Osiguravao je političku konkurenciju, a u praksi je podržao Putina kada je to bilo važno, primjerice kad je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014.

Žirinovski se također pokazao korisnim Kremlju iznošenjem radikalnih mišljenja kako bi se testirala reakcija javnosti, piše Reuters.





Svojedobno se volio uspoređivati s Donaldom Trumpom, a Amerikance je 2016. pozvao da glasaju za Trumpa ili riskiraju da ih njegova protivnica Hillary Clinton uvuče u novi svjetski rat s “Hirošimama i Nagasakijima posvuda”.

Njegova karijera doživjela je uspon 1991. godine kada je osvojio iznenađujuće treće mjesto na predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Boris Jeljcin. Dvije godine kasnije, njegov LDPR bio je drugi na parlamentarnim izborima.

Komentari

komentar

You may also like