Ruski poslanik: Izvješće EU parlamenta o Rusiji je “vrijeđajuće”

Ovog četvrtka EU parlament je izglasao deklarativni dokument o odnosu EU prema Rusiji. Dokument nije obvezujuć za članice, a u njemu se navodi da se EU mora “suprotstaviti sigurnosnoj prijetnji”, “boriti se protiv uplitanja u poslove EU-a”, ” provesti “selektivni dijalog s Kremljom” i “podržati demokratsko društvo “. Između ostalog, u izvješću se navodi da zemlje EU -a moraju biti “spremne ne priznati ishod predstojećih izbora za državnu Dumu”, ako se registriraju “kršenja demokratskih procedura izbora i međunarodnog prava”.

Pokušaji Europskog parlamenta (EP) da drže predavanja ruskom narodu doživljavamo kao uvreda za inteligenciju ruskog naroda i sposobnost da samostalno razmišlja, rekao je novinarima stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čizov komentirajući nedavnu rezoluciju EP-a o Rusiji, prenosi TASS.

Također je naglasio da bi zemlje EU-a upravo od Rusije mogle naučiti kako organizirati izbore i osigurati njihovu transparentnost. “Glavna ideja cijele ove rezolucije je da [Rusija] ima zlu vladu, predsjednika i parlament. A tu je i neki dobar ruski narod koji traži demokraciju, kojem poslanici EP-a žele pomoći da nađe” put do svjetla”. Takav arogantan stav , siguran sam, mnogi će u našoj zemlji doživjeti kao uvredu za njihovu inteligenciju i sposobnost samostalnog razmišljanja”, rekao je ruski izaslanik.

“Ako netko u Bruxellesu vjeruje da takva rješenja mogu potaknuti Ruse na protuvladine skupove, reći ću da slabo poznaju Rusiju i ruski narod. Naši sunarodnjaci su odgovorni i politički dovoljno obrazovani”. “Ovaj dokument je svijetli primjer intervencije u unutarnje stvari jedne suverene države. Mogao bi se kasnije citirati u udžbenicima kao školski primjer intervencije. Intervencija u izborni proces i u politički život; osim ocrnjivanja sadašnjih ruskih vlasti, ocrtava i ono što oni misle da bi ruska vlast trebala; oni sadrže posebne upute o tome kako bi Rusija trebala izmijeniti svoje izborno zakonodavstvo i tako dalje”, istaknuo je.

Ruski izaslanik vjeruje da “ovaj dokument neće naći praktične primjene u svakodnevnom radu izvršnih tijela EU-a”.

Komentari

komentar





You may also like