Ruski poslanik: Nikada nismo planirali napad na Ukrajinu

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u, Dmitrij Poljanski odbacio je jučer izvješće Bloomberg-a, u kojem američki list tvrdi da bi Moskva mogla planirati invaziju na Ukrajinu.

“Ne, nikada nismo planirali to i nikada nećemo”, rekao je odgovarajući na pitanje novinara, piše TASS. Diplomat je dodao da će taj stav ostati na snazi ​​”osim ako nas ne isprovocira Ukrajina ili netko drugi, ali to će biti pitanje obrane našeg nacionalnog suvereniteta. Ipak, iz Ukrajine dolazi mnogo prijetnji”. Ruske mjere opreza poduzete u vezi s Ukrajinom posljedica su redovitih prijetnji kijevske vlade, rekao je novinarima prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski. “Imamo pravo koncentrirati naše trupe gdje god želimo. Ovo nije ukrajinski teritorij, ovo je ruski teritorij. Ako čitate prijetnje, konkretne prijetnje koje Ukrajina izriče Rusiji, protiv ruskog teritorijalnog integriteta, onda ćete shvatiti da je određena mjera opreza logičan korak u takvoj situaciji”, rekao je, komentirajući medijske navode da Rusija koncentrira svoje vojnike na granici s Ukrajinom.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova se 3. studenoga osvrnula na članke objavljene u američkim medijima u kojima se tvrdi da je Rusija skuplja vojnike na ukrajinskoj granici, navodeći ih kao dio kampanje lažnih vijesti. Napomenula je da su najmanje tri američka medija: Politico, Washington Post i Foreign Policy objavili informacije “kao u pravom napadu panike”. Riječ je o navodima da Rusija premješta svoje vojnike na ukrajinsku granicu. “Ovo nije bila jedna lažna vijest, ovo je cijela nova kampanja lažnih vijesti u američkim medijima”, rekla je u srijedu.

Bloomberg je u četvrtak izvijestio, pozivajući se na nekoliko izvora, da su dužnosnici američke administracije izvijestili svoje europske kolege o njihovoj zabrinutosti zbog mogućih priprema Rusije za invaziju na Ukrajinu. Te su se pretpostavke navodno temeljile na nekim tajnim informacijama, dostupnim samo SAD-u. Istodobno, Washington svojim europskim partnerima nije dostavio nikakve službene podatke takvog sadržaja.

Komentari

komentar
You may also like