Ruski predstavnik pri EU: „Europa će se susresti s užasom“! Evo zašto

Ruski predstavnik pri Europskoj uniji Vladimir Chizhov izjavio je jučer kako će se Europa „susresti s užasom“, koje je imala i prije nekoliko desetljeća, ukoliko ne zauzme odlučnu poziciju glede očuvanja Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

„Posljednja izjava američke administracije o planiranom izlasku iz raketnog sporazuma iz 1987.g., identičnog je obrasca kao i one prethodne i sužava sferu djelovanja onog što je tijekom posljednjih desetljeća bilo jedno od glavnih uporišta za očuvanje mira u cijelom svijetu…“, izjavio je Chizhov na konferenciji na Cipru.

„Europa, koja je imala najveću korist od uništenja čitavog niza vrsta nuklearnih raketa malog i srednjeg dometa, neizbježno će se opet susresti s tim užasom koji je proživljavala prije više od tri desetljeća. Ukoliko, naravno, ne zauzme odlučan stav po tom pitanju“, kazao je ruski predstavnik pri EU.

Podsjećamo: nadavno je američki predsjednik Donald Trump najavio povlačenje Washingtona iz tog sporazuma i jačanje američkog nuklearnog potencijala sve dok ostali „ne dođu k pameti“, nakon čega će SAD biti spremne zaustaviti taj proces i pristupiti smanjenju naoružanja. Te su riječi bile adresirane Rusiji i Kini. Moskva je, sa svoje strane, najavila kako će u takvom scenariju odgovoriti identičnim mjerama.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like