Ruski pregovarač spomenuo mogućnost da branitelje Azovstala zamjene za Putinovog suradnika Medvedčuka

Ruski pregovarač je sugerirao da bi Moskva razmotrila zamjenu ukrajinskih vojnika zarobljenih nakon pada Mariupolja za zatvorenog ukrajinskog političara kojeg se smatra saveznikom predsjednika Putina.

Leonid Slucki je rekao da će Rusija “proučiti mogućnost” zamjene nekih od više od 2000 zatvorenika koji su odvedeni iz tvornice Azovstal za Viktora Medvedčuka, prenosi ruska RIA.

Proruskog političara i poslovnog čovjeka vlasti su u Kijevu uhitile u travnju. Čine se da je Slucki kasnije donekle povukao ovu ponudu pišući preko Telegrama da bi o sudbini ukrajinskih boraca iz kontroverzne pukovnije Azov trebao odlučivati ​​sud. Rusija je u petak priopćila da su se posljednji borci Azova i drugi ukrajinski vojnici predali iz tvornice Azovstal, što znači da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Mariupoljem

Dana 26. svibnja ruski Vrhovni sud treba proučiti zahtjev za proglašenje bojne Azov “terorističkom organizacijom”, što bi moglo otežati razmjenu zarobljenika.

Viktor Medvedčuk (67) je političar i bogati ukrajinski poduzetnik koji slovi za osobu blisku ruskom predsjedniku. Sredinom travnja Medvedčuk je zarobljen u Ukrajini pošto je od početka ofenzive bio u bijegu. Medvedčuk je od svibnja 2021. u kućnom pritvoru nakon optužbe za “veleizdaju” i za “pokušaj pljačke prirodnih bogatstava Krima”.

Komentari

komentar

You may also like