Ruski protuodgovor: brojne njemačke tvrtke od danas su prestale primati plin

Strane energetske tvrtke kojima Rusija sankcijski uzvraća više neće biti dobavljači plina iz te zemlje. Bilo kakve transakcije s njima su zabranjene, odnosi su potpuno prekinuti, izjavio je u četvrtak glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Druge tvrtke će najvjerojatnije biti uključene u proces. Za detalje morate kontaktirati Gazprom”, kazao je Peskov.

Ruska vlada odobrila je popis pravnih osoba protiv kojih se uvode uzvratne sankcije, a što je od nje prošlog tjedna zatražio predsjednik Vladimir Putin. Na njemu se nalazi 31 tvrtka iz Njemačke, Francuske i drugih europskih zemalja, kao i iz Sjedinjenih Država i Singapura, prenosi TASS. Popis uključuje i podružnice Gazpromovih europskih struktura, trgovce i operatere UGS-a (njihovo poslovanje prethodno je preuzela njemačka regulatorna agencija kako bi smanjila rizične energetske posljedice po zemlju koje se mogu očekivati u slučaju oštrih ruskih protumjera zbog planiranog europskog embarga na uvoz ruske nafte i plina, op.GN.).

U međuvremenu, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck izjavio je kako su Gazpromove njemačke podružnice (koje je ruska vlada uključila u spomenuti sankcijski spisak, op.GN) od danas prestale primati ruski plin, ali da stanje na tržištu omogućuje pronalaženje alternativnih načina za opskrbu plinskih skladišta.

Podsjećamo kako je od jučer i Ukrajina zabranila tranzit ruskog plina preko svog teritorija za Europsku uniju, zatvaranjem jedne od svojih dviju ulaznih točaka na kojima se ubrizgava ruski plin za Europu – one u regiji Lugansk koja je pod nadzorom samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR). Gazprom je objavio kako će se zbog te odluke Kijeva isporuke ruskog plina EU biti smanjene za četvrtinu. Preko te stani8ce ruski plin išao je najvećim dijelom upravo u Njemačku.

Još je 10 europskih tvrtki otvorilo račune kod ruske banke Gazprombank za plaćanje isporuka ruskog plina. Kako je u četvrtak izvijestio Bloomberg, ukupan broj pravnih osoba koje se spremaju platiti plin u rubljama tako je porastao na 20.
Prema izvoru agencije, još 14 tvrtki zatražilo je popis dokumenata potrebnih za otvaranje takvih računa. Izvor nije naveo imena tvrtki.

Podsjećamo da je Bloomberg još 27. travnja izvijestio da je najmanje deset europskih tvrtki koje kupuju ruski prirodni plin već otvorilo račune za plaćanje u rubljama. Jučer je u svom intervjuu, tijekom posjeta Washingtonu, talijanski premijer Mario Draghi kazao (vidi poveznicu ovdje) kako Njemačka već kupuje ruski plin za rublje i da su mnoge tvrtke već otvorile svoje račune u rubljama u banci Gazprombank.

Njemačka prva stradala od ukrajinskog zatvaranja jednog ventila za tranzit ruskog plina

Komentari

komentar
You may also like