Ruski ratni brod ušao u danske teritorijalne vode, tvrdi Danska

Ruski ratni brod u petak rano ujutro dvaput je narušio danske teritorijalne vode sjeverno od otoka Bornholma u Baltičkom moru gdje se održavao festival demokracije kojem su prisustvovali visoki zastupnici i poslovni ljudi, priopćile su danske oružane snage, prenosi Reuters.

Danska je tu akciju nazvala neprihvatljivom provokacijom. “Ruski ratni brod neovlašteno je ušao u danske vode u petak u 00:30 GMT i ponovno nekoliko sati kasnije”, navodi se u priopćenju oružanih snaga. Ratni je brod otišao nakon što je danska mornarica uspostavila radio vezu, navodi se. “Duboko neodgovorna, gruba i potpuno neprihvatljiva ruska provokacija usred održavanja festivala”, napisao je danski ministar vanjskih poslova Jeppe Kofod na Twitteru.

Godišnjem festivalu prisustvuju visoki državni dužnosnici, uključujući ministra Kofoda i premijerku Mette Frederiksen. “Metode zlostavljanja ne djeluju protiv Danske”, rekao je Kofod. Pozvan je ruski veleposlanik na razgovor, dodao je. Međutim, nije bilo neposredne prijetnje festivalu ili Bornholmu, rekao je lokalnim medijima danski ministar obrane Morten Bodskov, pozivajući se na oružane snage. “Moramo prihvatiti da Baltičko more postaje područje visoke napetosti”, rekao je Bodskov, dodajući da ovo nije prvi put da je Rusija narušila danski teritorij. Ukrajinski ministar obrane rekao je prošlog mjeseca da je Ukrajina počela primati protubrodske projektile Harpoon iz Danske, isporuke za koje je rekao da su rezultat suradnje nekoliko zemalja. Danas je Ukrajina priopćila da su njezine snage pogodile ruski mornarički tegljač s dvije rakete Harpoon u Crnom moru, što je prvi put da je pogođen ruski brod protubrodskim oružjem koje je isporučio Zapad. Rusko veleposlanstvo u Kopenhagenu nije odmah odgovorilo na zahtjeve za komentar.

Komentari

komentar

You may also like