RUSKI STRATEŠKI BOMBARDERI PONOVO NA NEBU IZNAD SIRIJE

Rusko Ministarstvo obrane danas je izdalo priopćenje o novom uzletu 6 ruskih strateških bombardera Tu-22M3, koji su poletjeli s ruskih zrakolpovnih baza, u Siriju, gdje su izvršili napade na položaje terorista istočno od Palmire, kao i na gradove As-Suhne, Arak i pretovarnu naftnu postaju T-3, u regiji Homs. Pritom su uništeni zapovjedno središte, baza s ISIL-ovim borcima, dvije rafinerije za preradu nafte, a osim velikog broja poginulih terorista, uništena je i velika količina njihove vojne opreme. Svi su se zrakoplovi nakon napada vratili u svoje baze ne teritorij Rusije. Rusko MO navodi i da je o napadu pravovremeno izvješćena međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a, kojoj je dostavljeno vrijeme napada i koridori preleta zrakoplova.

Identičan broj ruskih strateških bombardera Tu-22M3 izvršio je napade u Siriji i prije dva dana, 13. srpnja, a što pojedini analitičari smatraju osvetom za prošlotjednu pogibiju dvojice ruskih pilota helikoptera, kojeg su oborile snage „IS“ u blizini grada Palmire. Danas glasnogovorništvo Kremlja odbacuje takve navode, izjavljujući kako se radi o planiranim aktivnostima u okviru operacije ruskih zračnih snaga u toj zemlji.

Neovisno o tome koja je od tih opcija (ili možda neka treća) stvarni uzrok ponovnog aktiviranja ruskih strateških bombardera u sirijskom sukobu (zadnji su put ovi zrakoplovi u Siriji djelovali u siječnju ove godine, kada su izvršili 18 naleta), činjenica je, da njihova uporaba odašilje jasan signal kako Moskva nije odbacila vojni način za ostvarivanje vlastitih interesa u toj zemlji iako je prednost dala, a to još uvjek čini, političkom riješenju tog 5-ogodišnjeg ratnog sukoba.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like