Ruski Su-35 zbunili SAD prvim raspoređivanjem na sjeveroistoku Sirije

Čini se kako je najmanje jedan ruski višenamjenski lovac Su-35 (NATO kodifikacija: Flanker-E +) prvi put sletio u rusku bazu u zračnoj luci Qamyshli na sjeveroistoku Sirije (regija Hasaqah – većinski naseljena Kurdima), strateški važnoj lokaciji smještenoj nedaleko američkih vojnika koji su još uvijek u tom dijelu Sirije. Prema nepotvrđenim izvješćima, to bi mogao biti dio većeg raspoređivanja u toj bazi četiri takva zrakoplova, što bi moglo odražavati želju Moskve za jačanjem svoje nazočnosti u ovom dijelu Sirije, piše u petak, 29. listopada, američki informativno-analitički portal The Drive.

Američki medij se pri tom poziva na fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama i prikazuje Su-35S ruskih zračno-svemirskih snaga s šifrom 07 Red u zračnoj luci Qamyshly, koji se tamo pojavio 27. listopada.

Taj je zrakoplov naoružan raketama zrak-zrak R-77 srednjeg dometa i R-73 kratkog dometa, i smatra se jednim od četiri nedavno stigla u bazu Qamyshly. Su-35S je stalno prisutan u Siriji od početka ruske protuterorističke operacije od rujna 2015. na službeni zahtjev sirijske vlade, navodi dalje američki medij.

Također se kaže kako je već obavio nekoliko izviđačkih letova u tom području i da će, prema izvorima koje je objavila televizija Al Mayadeen, „ostati na aerodromu Qamyshly na neodređeno vrijeme”.





Nastavak prisutnosti Su-35 u Qamishliju označio bi novi veliki razvoj događaja, budući da je Rusija u prošlosti koristila spomenutu bazu u sjeveroistočnoj Siriji samo za svoje borbene helikoptere, zaključuje medij The Drive.

Također podsjećamo kako je u regiji Hasakah već ranije dolazilo do incidenata između američkih i ruskih snaga tamo stacioniranih. Poznata je snimka iz veljače prošle godine, koju smo objavili i mi na našem portalu GN, kada je na tamošnjoj ključnoj prometnici došlo do međusobnog naguravanja ruskog oklopnog vozila Tigar i američko vozila otpornog na mine M-ATV. Incidenti bi se događali kada bi američka vozila blokirala kretanja ruskih, pri čemu je bilo i fizičkih obračuna kaubojskoga stila – na sreću, bez uporabe osobnog naoružanja.

Ova krajnja sirijska sjeveroistočna regija, na tromeđi s Turskom i Irakom, Amerikancima je ključna za dostavu vojne i druge logističke opreme iz Iračkog Kurdistana za svoje postrojbe na istoku Sirije. Rusija, koja je u Siriju vojno ušla na legalan način, na poziv međunarodno priznate vlade u Damasku, očito ne želi prihvaćati status quo, odnosno podjelu te zemlje po prirodnoj razdjelnici – rijeci Eufrat, na zapadni dio Sirije (pod nadzorom vlade u Damasku) i istočni dio, pretežito pod nadzorom SAD-u odanih kurdsko-arapskih postrojbi SDF, u kojima veliku većinu čine kurdski borci, i to oni iz postrojbi narodne samoobrane YPG koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, povezanom sa zabranjenom Radničkom strankom Kurdistana – PKK.

Komentari

komentar

You may also like