Ruski sud osudio inženjere zbog predaje vojne tehnologije Kinezima

Sud u Ribinsku (Jaroslavska oblast) osudio je dva inženjera Saturna, tvrtke za proizvodnju zrakoplovnih motora, na zatvorsku kaznu od (XXX) godina zbog izvoza vojne tehnologije Kini.

Dva inženjera kažnjena su uvjetnom zatvorskom kaznom zbog izvoza tehnologije koja može biti korištena pri izradi oružja za masovno uništenje. Oni su surađivali s kineskim institutom, bez dozvole Savezne službe za kontrolu tehnologije i izvoza (FSTEK), vojne agencije pri ministarstvu obrane, koja izdaje odobrenja za izvoz tehnologije i oružja, prenosi Kommersant.

Visokopozicionirani inženjeri Saturna Aleksandar Vinogradov i Aleksandar Krasilnjikov započeli su suradnju s kineskim institutom za razvoj oružja i vojne oprave, nakon što su dobili otkaz u Saturnu. Vinogradov je započeo suradnju s kineskim institutom, prema ruskom sudu, u rujnu 2018. (Saturn je napustio 2017.). Suradnja s Kinezima trajala je do listopada 2019., kada su ruske vlasti uhitile dvojac.

Vinogradov, bivši zamjenik glavnog metalurškog inženjera Saturna, kažnjen je s 4 godine i uvjetno i 800 tisuća rublji kazne (cca. 66 tisuća HRK), dok je Krasilnjikov, bivši procesni inženjer u ruskoj tvrtki, osuđen na 3 godine uvjetno.

 

Komentari

komentar





You may also like