Ruski tajkun Prigožin priznao da se miješao u američke izbore

Ruski tajkun Jevgenij Prigožin priznao je danas da se miješao u američke izbore i poručio da će to činiti i ubuduće, što je prvo takvo priznanje čovjeka kojeg Washington za to i formalno optužuje.

“Miješali smo se (u američke izbore), miješamo se i nastavit ćemo se miješati. Pažljivo, točno, kirurški i na naš način, kako mi to radimo”, rekao je Prigožin, u izjavi koju je služba za medije njegove tvrtke Concord objavila na VKontaktu, mreži koju koriste Rusi, a slična je Facebooku.

Izjava je objavljena dan prije izbora za američki Kongres, kao odgovor na upit za komentarom ruskog portala. Prigožin, zvan “Putinovim chefom” jer njegova tvrtka za dostavu i pripremu hrane radi za Kremlj, formalno je optužen od strane Washingtona da sponzorira “farme trolova” u Rusiji koje nastoje utjecati na politiku u SAD-u.

State Department je u srpnju ponudio nagradu od 10 milijuna američkih dolara za informacije o Prigožinu u vezi s “miješanjem u američke izbore”. Obuhvaćen je američkim, britanskim i europskim sankcijama. Prigožin se donedavno nije isticao u javnosti, no tijekom rata u Ukrajini postao je glasniji pa tako kritizira dio službene ruske vojske i dio njenih generala. U rujnu je priznao da financira plaćeničku organizaciju Wagner koja djeluje u Siriji, Africi i Ukrajini. Zapadni mediji ga često prikazuju kao vođu plaćenika iz grupacije Wagner koja trenutno najviše djeluje u Donbasu i oko Bahmuta.

Komentari

komentar





You may also like