Ruski tankeri s naftom pred Bostonom? Oštra kritika Bidenove politike

Američki senator-republikanac iz Wyominga John Barrasso, u govoru za televiziju Fox News oštro je kritizirao energetsku politiku aktualne američke administracije na čelu s Joe Bidenom.

Upozorio je kako će, zbog Bidenove energetske politike, “ruski naftni tankeri ove zime dovoziti naftu u luku Boston”. Prema Barrassu, “američki narod plaća cijenu” Bidenove administracije koja je “pogriješila” u energetskim pitanjima.

“John Kerry i Joe Biden, ova dvojica urnebesnih ljudi koji misle da nam SAD može osigurati energiju iz vjetrenjača i solarnih panela, jednostavno su u krivu, a američki narod plaća cijenu. To je naš pravi problem. Tko bi rekao da bi nas u 10 mjeseci u Bijeloj kući Joe Biden mogao dovesti do sedmogodišnjeg maksimuma cijena nafte i 30-godišnjeg maksimuma inflacije”, kazao je senator.

„Politika ove administracije je vrlo pogrešna“, kazao je dalje i dodao da je njezina logika sljedeća: „zamolimo zemlje izvoznice nafte (iz OPEC-a) i Rusiju da izvuku više energenata. Zabilježite moje riječi, ove zime svjedočit ćemo kako ruski tankeri isporučuju naftu u luku Boston, a to je rezultat Bidenove politike. Ovo će biti velika pobjeda za Rusiju i, u principu, ono što smo učinili je transformacija nas iz zemlje koja je dominirala energijom pod Donaldom Trumpom u zemlju koja ovisi o opskrbi energijom pod Joeom Bidenom.”

Ovdje bismo dodali slijedeće: iako su navedene konstatacije u biti točne, nakon nedavne neuspješne molbe (pritiska) predsjednika Bidena na OPEC+ za povećanje proizvodnje nafte radi sniženja njezinih cijena na svjetskom tržištu (one će to učiniti tek, prema svom prethodno utvrđenom planu, u mjesecu prosincu) Biden se, prema informacijama Reutersa, obratio četirima državama -najvećim uvoznicama nafte, između njih Kini i Indiji, da na tržište plasiraju svoje naftne rezerve i tako pridonesu smanjenju cijena „crnog zlata“. Naime, i tim državama, logički, ne odgovaraju visoke cijene nafte. One su to i učinile i cijena nafte je ponovo pala na 80-ak dolara za barel.

Međutim, jasno je kako to ne može biti dugoročno rješenje problema visokih cijena jer nitko ne želi „u beskonačnost“ trošiti svoje naftne pričuve i time se dovesti u potpuno ovisan položaj o naftnom „kartelu“.





U svakom slučaju, u svijetu energetike čekaju nas burna vremena – što se, naravno, osim nafte i plina, itekako odnosi i na tzv. zelenu energiju koja sve više u praksi pokazuje znakove posrtanja i svojih velikih nedostataka, do sada vješto prikrivanih velom političkih i financijskih interesa svjetskih moćnika.

Komentari

komentar





You may also like