Ruski veleposlanik ne zna kad će se vratiti u SAD

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov, koji je 20. ožujka stigao u Moskvu na konzultacije nakon što je tri dana ranije Joe Biden uvrijedio Vladimira Putna izjavom da je „ubojica“, još ne zna kada će se vratiti na svoju dužnost u Washington

Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama, još uvijek ne zna kada će se vratiti u Washington nakon što je 20. ožujka stigao u Moskvu na konzultacije u svezi uvredljive izjave američkog predsjednika Joe Bidena o ruskom čelniku Vladimiru Putinu, u intervjuu televiziji ABC, objavljenom 17. ožujka. Biden je, tada, podsjetimo, Putina nazvao „ubojicom“ „koji će sve morati platiti“, što je izazvalo novi veliki skandal u ionako vrlo složenim odnosima dviju nuklearnih velesila.

Danas je Anatolij Antonov u Moskvi odgovarao na pitanja novinara na istu temu, kazavši kako ne zna kada će se vratiti u SAD i da će to  “odrediti čelnici”. O tome se održavaju brojni sastanci u različitim odjelima, kazao je Antonovi i dodao slijedeće:

„Nije odluka na meni, nisam na odmoru. Pozvan sam napraviti analizu, da razgovaram o budućnosti. Vidjeti što treba učiniti kako naša veza ne bi potpuno pala u provaliju. … Vidim da se sve kolege jako brinu za sudbinu rusko-američkih odnosa, s obzirom na to da dvije velike sile, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, koje snose posebnu odgovornost za međunarodne sigurnosne mjere, nemaju vremena za svađu” jer je posla previše.

Ruski je diplomat pri tom dodao kako trenutačna situacija između dviju zemalja “ne zadovoljava interese” Rusije.
 

 

Komentari

komentar

You may also like