Ruski veleposlanik: Obnavljaju se kanali komunikacije između Rusije i SAD-a

Kanali za međudržavnu komunikaciju između Rusije i SAD-a postupno se iznova stvaraju i obnavljaju, izjavio je ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov u ekskluzivnom intervjuu za televiziju Russia 24.

Prema njegovim riječima, poslovni odnosi su uspostavljeni preko Vijeća sigurnosti RF, a nikada nisu prestali preko Ministarstva vanjskih poslova. Osim toga, dodao je Antonov, prije dva tjedna veliko rusko izaslanstvo predvođeno zamjenikom premijera Aleksejem Odverčukom posjetilo je Sjedinjene Američke Države, a načelnik ruskog Glavnog stožera, general Valerij Gerasimov, sastao se u Helsinkiju sa svojim američkim kolegom Markom Milley.

Anatolij Antonov je kazao da je pokrenuo pitanje poništavanja svih ograničenja između SAD-a i Rusije koja utječu na rad ruskih diplomata, ali ih nisu podržali ni State Department ni Bijela kuća.

“Imam osjećaj da neki ovdje u Washingtonu polaze od premise da su nam potrebni predvidljivo loši odnosi na ovom području”, kazao je ruski diplomat.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je 2. studenoga Washington da stupi u dijalog s Moskvom i poništi ograničenja u radu diplomatskih misija.

Od 1. kolovoza američko veleposlanstvo u Moskvi nastavilo je raditi s minimalnim brojem zaposlenih u pet godina – samo 120 zaposlenih.





Istovremeno, rusko MVP ističe kako nitko ne sprječava američko veleposlanstvo da popuni kvotu od 455 diplomata na račun zaposlenika iz Sjedinjenih Država (ali to više ne može raditi korištenjem ruskih građana kao radne snage, jer je to zabranjenom ruskim sankcijama kao odgovor na američko smanjivanje broja ruskih diplomatskih službenika, op.GN).

Komentari

komentar





You may also like