Ruski senator: Rezultati njemačkih izbora ne djeluju dobro za Moskvu

Rezultati njemačkih parlamentarnih izbora nisu ponudili nikakve naznake blagonaklone vanjske politike prema Rusiji, tvrdi ruski diplomat. Ipak, odnos na relaciji Berlin- Moskva snažno će ovisiti o rezultatima razgovora za slaganje kolacije narednih dana, napisao je danas na Facebooku potpredsjednik Vijeća Federacije Rusije (gornji dom parlamenta) Konstantin Kosačov.

“Što to znači za Rusiju?”, upitao se Kosačov. Prema dosadašnjoj praksi u Njemačkoj, manji koalicijski partner koji je presudan za ostvarivanje većine obično dobije poziciju ministra vanjskih poslova na raspolaganje. “Velike su šanse da ćemo morati imati posla s diplomatom iz stranke “Zelenih” ili iz “Slobodnih demokrata”. Naime, bilo da SPD (25,6%) ili CDU (24,2%) pokušaju oformiti većinu, skoro sigurno će trebati podršku obje stranke: Zelenih (14,8%) i Slobodne demokratske stranke (FDP, 11,5%). Kočev tvrdi da takvo rješenje “nije baš ohrabrujuće” za Rusiju, ali da će i dalje mnogo toga ovisiti o kancelaru.

Napomenuo je da današnji Zeleni nisu oni isti koji su bili protusistemska stranka 90.-tih koji su pozivali na raspad NATO-a, već “ultrasistemska stranka koja slijedi novu etiku i agresivni radikalni liberalizam”. Ruski senator naglasio je da oni uvijek zauzimali snažan stav protiv projekta plinovoda Sjeverni tok 2 i ujedinjenja Krima s Rusijom. Istodobno su zagovarali  isporuke njemačkog oružja Ukrajini i oštije sankcije Moskvi, tvrdi ruski senator.

“Liberali iz Slobodne demokratske stranke također su ideološki obojeni, ali barem su imali Hans-Dietricha Genschera koji je u određenim periodima, kao efikasan ministar vanjskih poslova, radio približavanja naše zemlje i Savezne Republike Njemačke. Stoga, pričekajmo rezultate koalicijskih razgovora, koji bi mogli trajati do kraja godine”, zaključio je Kosačov.

Preliminarni razgovori o formiranju vlade započet će sljedećih dana, iako još nije donesena odluka o tome koje će strane sudjelovati u pregovaračkom procesu, niti se zna do kada će trajati formiranje nove vlade.

Komentari

komentar





You may also like