Ruski veleposlanik u Berlinu: američko-njemački sporazum o „Sjevernom toku 2“ ne obvezuje Rusiju

Plinovod Sjeverni tok 2 i dalje je vruća tema zapadnih i ruskih medija. Njegov potpuni završetak je pri samom kraju. Paralelno s tim raste i uzbuđenje, odnosno nervoza. Jasno, kod ovog prvog riječ je o njegovim pristalicama, a kod drugog, o protivnicima. To je i razumljivo: radi se o plinovodu čiji će kapacitet biti velikih 55 milijardi m3 plina godišnje, a sam projekt dodatno će ojačati europsku energetsku infrastrukturu i sigurnost opskrbe prirodnim plinom na što svi ne gledaju sa simpatijama.

U najnovijem intervjuu za ruski medij Izvestia, na sve ovo što se posljednjih tjedana događa oko Sjevernog toka 2 u kontekstu sredinom prošlog mjeseca potpisanog američko-njemačkog sporazuma reagirao je ruski veleposlanik u SR Njemačkoj Sergej Nečajev.

Diplomat je izjavio kako spomenuti sporazum Sjedinjenih Država i Njemačke neće utjecati na dinamiku izgradnje i vrijeme dovršetka Sjevernog toka 2 s obzirom kako je samo nekoliko tjedana ostalo do kraja njegove izgradnje.

Naglasio je kako Moskva vezano uz ovaj sporazum neće snositi nikakve obveze prema Ukrajini, kazavši slijedeće:

“Prije svega, potrebno je razjasniti terminologiju. SAD i SR Njemačka nisu sklopile sporazum o Sjevernom toku 2. Govorimo o zajedničkoj izjavi, koja nije pravno obvezujući dokument za strane potpisnice. Za Rusiju, koja nije sudjelovala u njegovoj pripremi, ne snosi nikakve posebne obveze. Polazimo od premise da njemačko-američki sporazum neće utjecati na dinamiku izgradnje i vrijeme završetka Sjevernog toka 2. Građevinski radovi su u završnoj fazi, a ostalo je još samo nekoliko tjedana do potpunog završetka.”

Nečajev je podsjetio, u svezi tranzita plina kroz Ukrajinu, kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio o svrsishodnosti zadržavanja ove rute za dostavu ruskog plina zemljama EU pod ekonomski opravdanim uvjetima.
Govoreći o samom plinovodu, ruski veleposlanik u Njemačkoj napomenuo je kako je “usprkos svim političkim uzbuđenjima oko ove teme na Zapadu, plinovod bio i ostao tržišna inicijativa zainteresiranih tvrtki“, koje uključuju pet velikih europskih energetskih koncerna (Uniper SE, Wintershall Dea, OMV, Shell i Engie). (Ovdje podsjećamo kako je s ruske strane, kao glavni investitor u spomenutom projektu – Gazprom).

Projekt je dobio sve potrebne dozvole i provodi se u potpunosti sukladno zakonima Njemačke i EU. Nakon puštanja u rad, ovaj će se plinovod pridružiti europskoj plinskoj infrastrukturi, postajući njezin sastavni element, zaključio je ruski veleposlanik u SR Njemačkoj u svom intervjuu.

 

Komentari

komentar

You may also like