Ruski veleposlanik u Kini o američkom sustavu THAAD i krizi na Korejskom poluotoku

U utorak, 2. svibnja, predstavnik vojnog kontingenta američkih snaga u Južnoj Koreji Rob Manning izjavio je, kako je američki PRO sustav THAAD, namjenjen za presretanje bojevih glava balističkih raketa na posljednjoj dionici njihove putanje prema cilju – razmješten na teritoriju Južne Koreje i da je spreman za obavljanje svojih zadaća.

Prije nekoliko dana američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako Južna Koreja mora SAD-u  platiti 1 milijardu dolara za razmještaj tog sustava na njezinom teritoriju. Osim toga, SAD će razmotriti postojeći dogovor o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom. Južnokorejska strana je odbacila mogućnost plaćanja američkog PRO sustava, a, osim toga, u zemlji se njegovom razmještaju protivi znatan dio stanovništva, a najsnažnije i gotovo permanentne prosvjede protiv njega održavaju stanovnici zone gdje je THAAD i razmješten.

Geopolitika.News podsjeća kako se američkom PRO sustavu u Južnoj Koreji snažno protive Kina i Rusija, ne toliko zbog samih proturaketa koje imaju domet od 200 kilometara, koliko zbog radarskog sustava koji taj sustav koristi i koji je integriran s drugim radarskim sustavima u toj regiji i „prodire“ duboko u kineski i ruski teritorij, budući da ima radijus djelovanja do 2000 kilometara, čime umanjuje sposobnost kineskog brzog nuklearnog raketnog reagiranja, a zahvaća i dio ruskog dalekoistočnog vojnog okruga, uključno i sjedište Tihooceanske flote u Vladivostoku.

U takvim okolnostima Geopolitika.News smatra vrlo interesantnim prenositi riječi stručnjaka koji su s tom problematikom dobro upoznati, pričemu je  posebno interesantan stav kineskih ili ruskih analitičara s obzirom na njihov deficit u istupima unutar Zapadnog medijskog prostora. U tom smislu, danas ćemo prezentirati stavove osobe koja vrlo dobro može prezentirati stavove dviju zemalja. Radi se o ruskom veleposlaniku u Kini Andreju Denisovu i njegovom nedavnom intervjuu ruskoj agenciji RIA Novosti, koji se odnosi upravo na problematiku vezanu uz američki THAAD sustav, kineskom odnosu na njega  ali i na sveukupnu krizu na Korejskom poluotoku. Intervju je vrijedan pozornosti i prenosimo njegove najinteresantnije dijelove:

O problematici Sjeverne Koreje

Na pitanje, koliko su bliski rusko-kineski stavovi oko sjevernokorejske problematike, ruski veleposlanik u Pekingu je izjavio, kako su oni bliski do stupnja identičnosti. Rusija i Kina nikada neće poduprijeti ni atomski ni raketni program Sjeverne Koreje. Obje strane ga kategorički osuđuju, ne samo jer je to neposredna ugroza i za te dvije države, već i više zato što takve aktivnosti u velikoj mjeri provociraju Amerikance za povećavanje njihove navodne obrambene moći u tom dijelu svijeta, a zapravo, njihovo naoružanje ima ofanzivni karakter, kazao je veleposlanik Denisov. Dodao je kako vojnog riješenja sjevernokorejskog problema ne može biti već jedino diplomatskog i političkog. I Rusija i Kina dobro znaju kako pritisak kojeg koristi Donald Trump ne može dati rezultata.Vojne prijetnje na Sjevernu Koreju nemaju učinka već djeluju upravo suprotno – uzbuđuju ih i provociraju. Daju im opravdanje i pojašnjenja za njihove vlastite poteze i aktivnosti. Npr. u vrijeme vladavine Donalda Trumpa Pjongjang je izvršio devet lansiranja raketa, a u čitavo doba Baraka Obame puno manje, što svjedoči o tome koliko američka oštra retorika i prijetnje utječu na ponašanje državnog vrha Sjeverne Koreje. Trump je išao vrlo blizu konačnom vojnom riješenju tog problema ali se, hvala Bogu, ipak opametio. Trump je možda i lud ali sigurno nije samoubojica, kaže ruski veleposlanik u Kini. To isto htjeli bismo misliti i o Kim Jong-unu. U njihovom atomskom programu je već sve gotovo, oni ga više ne razvijaju. Istina, iznova su lansirali raketu ali neuspješno, a to služi samo u svrhu pojačanja retorike s njihove strane.





Kao treće, ni Rusija ni Kina nemaju za cilj rušenje režima u Pjongjangu – to je jedno od naših načela i mi to ne radimo, navodi Denisov. Osim toga, glavno za Kim Jong-una je očuvanje dinastije Kim i posloženog sustava vlasti, za što je zainteresiran veliki dio tamošnje partijske, vojne i društvene elite. Kim Jong-un im je kostur i temelj te konstrukcije, a njihova sudbina je tijesno povezana uz sudbinu dinastije Kim.

I četvrto, i Rusija i Kina čvrsto podupiru rezolucije VS UN-a o Sjevernoj Koreji, kao i uvedene sankcije koje su dovoljno učinkovite. Kina je, primjerice, nedavno obustavila uvoz ugljena iz Sjeverne Koreje, zbog čega je ova izgubila prilično velike novce, a njezin državni vrh navodno je bio bijesan zbog tog kineskog poteza. Amerikanci nastavljaju svoj pritisak na Kinu, tražeći pooštrenje njezine politike prema Pjongjangu. Amerikanci spekuliraju po pitanju kineskih trgovinskih sankcija prema S. Koreji. Oni govore „mi smo uvjerili strica Xia (kineskog predsjednika, op. GN.)“. Ali to je mali blef koji se s nečije strane nepravilno shvaća. Naime, Trump po tim pitanjima nema dovoljno iskustva. Kinezi u načelu nikada ne govore „ne“ i to je njihov stil pregovora. Ili „da“, ili „razmislit ćemo, proučiti i odgovoriti“.  Pritom i Rusija i Kina istupaju za obnovu šesterostranih pregovora (o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, op. GN.), prekinutih 2008. godine zbog nemogućnosti dogovora Washingtona i Pjongjanga. Kina i Rusija djeluju na Pjongjang i zajedno i unilateralno, svaka po svojim kanalima. I sama činjenica da na dan rođenja velikog vođe i prvog predsjednika Kim Il Sunga Pjongjang nije izvršio nuklearno testiranje, jest rezultat djelovanja Pekinga. I upravo je Kina ta koja je dovela do smirivanja sjevernokorejske demonstracije sile, a nikako ne američki pritisci na Pjongjang, izjavio je Andrei Denisov.

O američkom THAAD sustavu u Južnoj Koreji





Na konstataciju novinara kako Kinezi oštro istupaju protiv razmještaja američkog PRO sustava u Južnoj Koreji samo na razini retorike, i na upit, ima li Peking kakvu strategiju glede nedopustivosti izgradnje tog sustava ili se s tim već pomirio, ruski veleposlnik u Kini kaže slijedeće:

To pitanje Kinu zabrinjava i ona odlučno istupa protiv planova razmještaja PRO sustava THAAD na južnokorejskom teritoriju. Mi ga već smatramo dijelom globalnog sustava, u koji spada i PRO u Europi. Kinezi su, prije razmještaja PRO u Južnoj Koreji, govorili kako je Europa daleko, da to nije njihova stvar i njihov problem, a sada je to postala tema. Zato Kinezi sada nastupaju s jače ofanzivne pozicije.Tako su Kinezi, na rusko čuđenje, primjenili „odgojne“ mjere, kaže Denisov. Radi se o određenoj vrsti gospodarskih ograničenja u odnosu na Južnu Koreju (a Kina je njezin daleko  najveći trgovinski partner, op. GN.). Peking sada pozorno promatra što se događa u Južnoj Koreji. U njoj će se 9. svibnja održati predsjednički izbori i Peking promatra stavove dvaju glavnih kandidata. Obojica su bili protivnici razmještaja sustava THAAD (jedan od njih više odlučno od drugog). Sada se obojica, smatraju Kinezi, postupno približavaju američkim stavovima po tom pitanju. Ali, s druge strane, jačaju prosvjedi samih građana Južne Koreje protiv THAAD-a, navodi veleposlanik Denisov.

Ali Kinezi samog Trumpa doživljavaju poput većine ostakog svijeta. Trump je Trump. Najprije je kancelarki Merkel ispostavio račun od 375 milijardi dolara, a sada od Koreanaca traži milijardu dolara zbog razmještaja THAAD-a na njihovom teriotoriju. Pa iako su Nijemci reagirali tiho, u Južnoj Koreji to nije slučaj, kaže ruski veleposlanik. Tako da naznaka smirenja nema niti će ih biti. Ovdje (na Dalekom istoku, op. GN.) sve drukčije funkcionira. Dok nema nikakve odluke ništa se neće niti događati. Ali čim ona bude donešena, sve će se naglo promijeniti za 24 sata, kaže Denisov.

O kineskoj percepciji američkog predsjednika

Na upit novinara, kako Kinezi ocjenjuju osobu američkog predsjednika i njegovu politiku, i smatraju li njegove poteze strateškim ili avanturističkim i nepredvidljivim, ruski veleposlanik u Pekingu je odgovorio slijedeće:

I u Kini, kao i u čitavom svijetu, nitko nije računao na pobjedu Donalda Trumpa. Za kinesku javnost je najstrašnija Trumpova nepredvidljivost i nemogućnost provedbe nekakve politike po unaprijed dogovorenoj liniji. Zato je za Kineze linija Obame i Hillary Clinton bila više privlačna opcija. Dolaskom Trumpa na vlast počela su ozbiljna razmišljanja o tome kako živjeti dalje, a što se osjetilo u dolasku predsjednika Xi-Jinpinga u SAD, kada su se Kinezi počeli „posipati pepelom po glavi“. Svi oni koji se odavno bave Kinom i navikli su na određene klišeje prema toj zemlji, uvidjeli su kako su se ti klišeji slomili. Ali tu se radilo o čistoj pragmatici – važno je bilo spasiti gospodarstvo i bilo kako ograničiti aktivnosti Trumpa u smislu nanošenje gospodarske štete Kini, što bi ovaj bio u stanju napraviti. Kina bi, naravno, odgovorila, a SAD bi sve to osjetio – ali kasnije – a Kina bi pretrpjela ozbiljne štete jer je za nju vrlo važan dostup vanjskim tržištima, kazao je na kraju intervjua ruski veleposlanik u Kini Andrej Denisov.

Top of Form

 

Bottom of Form

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like