Ruski veleposlanik u Poljskoj o napadu: policije nije bilo ni blizu

Danas, ranije, izvijestili smo o incidentu u glavnom gradu Poljske, Varšavi, kada je, prigodom posjeta memorijalnom groblju sovjetskih vojnika palih za oslobođenje te države od snaga nacističke Njemačke, prije polaganja vijenca na ruskog veleposlanika bačena crvena boja, koja simbolizira krv. Incident su počinili ukrajinski prosvjednici.

Na taj incident reagirao je spomenuti ruski veleposlanik u Poljskoj Sergej Andrejev, u izjavi za televiziju Rossiya 24.

Prema riječima Andrejeva, njega i njegove kolege, koji su na Dan pobjede namjeravali položiti cvijeće na spomen obilježje, poliveni su slatkim crvenim sirupom.

Naglasio je kako su ruski diplomati računali da će poljska policija osigurati red, ali kada su stigli na spomen groblje, tamo su zatekli agresivnu masu ljudi – “možda nekoliko stotina”.

“Policije nije bilo ni blizu. Dakle, kada smo pokušali otići do spomenika  položiti vijenac, supruga i ja i nekoliko djelatnika, jednostavno smo bili blokirani, opkoljeni, a onda je nastala galama, vrijeđanje, bacili su ovaj sirup”, kazao je ruski diplomat. Policija se pojavila 10 minuta kasnije.

Andrejev je napomenuo da ni on ni drugi diplomatski predstavnici nisu ozlijeđeni.





“Planirali smo širi događaj – polaganje cvijeća i Besmrtni puk, koji tradicionalno održavamo 9. svibnja na našem glavnom spomen-obilježju – groblju osloboditelja u Varšavi. No, u subotu poljsko Ministarstvo vanjskih poslova nije preporučilo održavanje ovog događaja, s gomilom svakojakih pozivanja na kazneni zakon, koji zabranjuje propagandu rata, totalitarnog režima”, kazao je Andrejev.

Ruski diplomati su im odgovorili da su to apsurdne tvrdnje, kazao je Andrejev, naglasivši kako “poštujemo poredak koji ovdje postoji”. Zbog toga su odlučili odustati od velike manifestacije, ali su obavijestili da će se polaganje cvijeća ipak održati u 12:00 sati.

Kazao je dodao da će rusko veleposlanstvo prosvjedovati poljskim vlastima u svezi ovog incidenta.





Na njega je danas već reagiralo rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Njegova glasnogovornica Marija Zaharova kazala je da su „europski neonacisti pokazali svoje krvavo lice”. Međutim, prema njezinim riječima, “nas se ne može zastrašiti”.

U borbama za oslobođenje Poljske od snaga nacističke Njemačke poginulo je više od 600 000 sovjetskih vojnika.

Ruski veleposlanik u Varšavi zaliven crvenom bojom pred spomenikom poginulim sovjetskim vojnicima

 

Komentari

komentar

You may also like