Ruski veleposlanik upozorio Njemačku na posljedice isporuka oružja Ukrajini

Isporukom oružja Kijevu Berlin zapravo odbija posebne odnose s Rusijom, koji su mu omogućavali da bude posrednik u dijalogu Moskve sa Zapadom, izjavio je ruski veleposlanik u Njemačkoj Sergej Nečajev u intervjuu za ruski medij RIA Novosti.

“Njemačke vlasti zapravo napuštaju posebne odnose između naših zemalja i naroda koje su mukotrpno gradile prethodne generacije i koji su nas vezivali i u najtežim vremenima. To je ono što je Nijemce uvijek izdvajalo iz redova kolektivnog Zapada, omogućavalo Berlinu da djeluje kao posrednik, koji bolje od drugih poznaje i razumije Rusiju i njezine interese,” izjavio je ruski veleposlanik, podsjetivši da se Njemačka desetljećima suzdržavala od slanja oružja, poglavito teške opreme, u zone ratnih sukoba.

“… Praksa se promijenila tek sada i samo u odnosu na Rusiju. Naravno, takav će se zaokret negativno odraziti na naše bilateralne veze. Poglavito kada je u pitanju nabavka tenkova i borbenih vozila pješaštva (za Ukrajinu, op. GN.), o čemu se sada aktivno raspravlja”, dodao je ruski diplomat, kazavši kako se njemačkim oružjem ne ubija samo ruska vojska, već i civili u Donbasu, što je, „naravno, “crvena linija” koju njemačke vlasti nisu smjele prijeći“.

Pri tom je podsjetio na moralnu i povijesnu odgovornost Njemačke prema ruskom narodu za zločine nacizma tijekom Drugog svjetskog rata.

Komentari

komentar





You may also like