Ruski kartografski vojni zrakoplov nakratko narušio švedski zračni prostor

Ruski vojni zrakoplov je nakratko narušio švedski zračni prostor, objavila je švedska vojska, prenosi dpa.

Zrakoplov AN-30 je prethodne večeri isprva bio istočno od danskog otoka Bornholm u Baltičkom moru, a zatim letio prema švedskom teritoriju. Nakratko je narušio švedski zračni prostor južno od pokrajine Blekinge u jugoistočnoj Švedskoj, a zatim je napustio područje. Antonov AN-30 je zrakoplov namijenjen za kartografiju.

Švedski borbeni zrakoplovi su pratili incident i fotografirali ruski avion. Četiri ruska borbena zrakoplova su već nakratko narušila švedski zračni prostor početkom ožujka.

Švedska i susjedna Finska intenzivno razgovaraju o mogućnosti pridruživanja NATO-u otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu krajem veljače, zbog čega ih je Rusija nekoliko puta upozorila. Medij The Times je pisao kako će ove dvije, tradicionalno vojno neutralne države, vjerojatno uručiti zahtjev za članstvom već ovo ljeto. Bivši ruski premijer Medvedev, koji je i dalje Putinov suradnik i član je vlade, je rekao da nakon njihovog učlanjenja više neće biti moguće govoriti o “nenuklearnom Baltiku” što je zapravo upućeno upozorenje od strane Rusije.

Komentari

komentar
You may also like