Ruski vojnici stigli u Srednjoafričku Republiku? Podržavaju predsjednika protiv pobunjenika

Stotine ruskih vojnika pristiglo je u Srednjoafričku Republiku kako bi podržali predsjednika te države protiv pobunjenika, kazao je glasnogovornik vlade Srednjoafričke Republike.

Tri pobunjeničke vojne skupine u Srednjoafričkoj Republici u subotu su objavile sklapanje koalicije, uoči općih izbora 27. prosinca. Vojne su skupine formirale Koaliciju patriota za promjenu, a UN je objavio kako su pobunjenici zauzeli glavne prometnice prema prijestolnici Banguiu.

Predsjednik Faustin-Archange Touadera tvrdi da bivši predsjednik Francois Bozize pokušava izvesti državni udar pomoću Koalicije patriota za promjenu.

Vlada je objavila, očito kako bi suzbila pobunjenike, kako su ruandanski i ruski vojnici stigli u Srednjoafričku Republiku. Dok je ministarstvo obrane Ruande potvrdilo da su poslali postrojbe, Moskva još nije komentirala navode.

Reuters podsjeća kako je savjetnik za sigurnost predsjednik Touaderaua ruski državljanin te da je Rusija ranije opskrbljavala Srednjoafričku Republiku oružjem.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov samo je izjavio kako je Moskva “ozbiljno zabrinuta” zbog situacije u Srednjoafričkoj Republici.





“Rusija je poslala nekoliko stotina vojnika i teško oružje”, kazao je glasnogovornik vlade Srednjoafričke Republike Maxime Kazagui i ponedjeljak, prenosi Al Jazeera.

“Ruanda je također poslala nekoliko stotina vojnika koji su na terenu i započeli su s borbama”, dodao je.

Le Figaro piše da ruske privatne sigurnosne tvrtke osiguravaju predsjednika Srednjoafričke Republike.





Dominik Matković: RUSIJA U AFRICI – Povratak na „Crni kontinent“?

 

Komentari

komentar

You may also like