Ruski vojnik priznao krivnju na prvom suđenju za ratni zločin u Ukrajini

Ruski vojnik optužen za ratne zločine u Ukrajini priznao je u srijedu krivnju za ubojstvo starijeg nenaoružanog civila, izvještava Reuters.

Vadim Shishimarin, 21-godišnji zapovjednik tenkovske jedinice izjasnio se kirivm na okružnom sudu u Kijevu na saslušanju prvog suđenja za ratne zločine protiv ruskog vojnika koji je sudjelovao u invaziji Moskve 24. veljače.  U suđenju koje ima ogroman simbolički značaj za Kijev, Shishimarin je optužen za ubojstvo 62-godišnjeg civila u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Chupakhivka 28. veljače. Ako bude osuđen, prijeti mu doživotna robija.

Ukrajina je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost nad civilima tijekom invazije i rekla da je identificirala više od 10 000 mogućih ratnih zločina. Rusija je zanijekala da je ciljala civile ili umiješanost u ratne zločine i optužila Kijev da ih je inscenirao kako bi okaljao ruske snage.

Upitan o suđenju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je Reutersu: “Kao i prije, nema informacija (o suđenju), a mogućnost (Rusije) da pruži pomoć također je ograničena zbog odsutnosti naše diplomatske misije.” Upitan u širem smislu o optužbama za ratne zločine protiv ruskih snaga u Ukrajini, Peskov je rekao: “Smatramo da je nemoguće i neprihvatljivo bacati takve izraze naokolo. Mnogi slučajevi o kojima Ukrajina govori očito su lažiranje, a oni najupečatljiviji su izrežirani, što su uvjerljivo dokazali naši stručnjaci.”

Nakon što su stražari uveli Shishimarina u sud s lisicama, sudac ga je upitao prihvaća li optužbu protiv njega. Potvrdio je da prihvaća. Tužitelji tvrde da se Shishimarin vozio u ukradenom vozilu s drugim vojnicima u sjeveroistočnoj regiji Sumi kada su naišli na 62-godišnjeg biciklista koji je koristio telefon. Navode da je Shishimarinu naređeno da puca u civila kako bi ga spriječio da otkrije njihovu lokaciju ukrajinskim braniteljima. Navodno je iz jurišne puške u glavu civila ispalio nekoliko hitaca kroz otvoreni prozor. Civil je preminuo na licu mjesta. Suđenje se nastavlja u četvrtak.

Komentari

komentar





You may also like