Ruski zrakoplovi napadaju islamiste na sirijsko-turskoj granici. U Siriju stižu novi ruski zrakoplovi

Sinoć, 19. veljače, rusko vojno zrakoplovstvo izvršilo je snažne napade na položaje terorističkih snaga u tzv. zoni deeskalacije Veliki Idlib (obuhvaća regiju Idlib i djelove susjednih regija Hama i Aleppo) zapadno od grada Aleppa i (po prvi put) sjeverno od grada Idliba. Prema vojnim izvorima ti su se napadi izvodili u blizini sirijsko-turske granice, odakle se posljednjih tjedana vrši prebacivanje turske vojne tehnike i specijalnih postrojbi u Idlib (info: agencija Al-Masdar News).

Rusko zrakoplovstvo napadalo je snage i uporišta radikalnog islamističkog saveza „Hayat Tahrir ash-Sham“ (bivša teroristička organizacija „Jabhat al-Nusra“ koja je bila sirijski ogranak prosaudijske „Al-Qaide“) i terorističku organizaciju „Islamska stranka Turkistana“ u zoni grada Daret Izza u regiji Aleppo. Također su izvodili napade u blizini turske granice i okolici grada Jisr al-Shuhur, u regiji Idlib.

Sve se ovo događa nakon što je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio nezadovoljstvo razvojem rusko-turskih pregovora o smirivanju stanja u Idlibu, zbog čega je zaprijetio kako turska vojna intervencija protiv Assadove vojske u toj regiji može početi svakoga trenutka. Jučer je u regiju Idlib ušla nova kolona turske vojne tehnike od 30 oklopnih vozila i 15-ak tenkova. Paralelno s time, sirijska vojska prebacuje nove vojne snage na liniju bojišnice. Jučer su u regiju Aleppo i zonu grada Sarakib – na dijelu fronte kod grada Ariha (regija Idlib) stigla pojačanja iz sastava 4. divizije i 5. korpusa Sirijske Arapske Vojske (SAA). Osim toga Rusija je u svoju zrakoplovnu bazu Hmeymim u sirijskoj regiji Latakija prebacila nove eskadrile lovačkih zrakoplova Su-30, a prema još nepotvrđenim izvorima iz Moskve, u Siriju su stigli i njezini strateški bombarderi. Rusija svom ovim potezima jasno demonstrira da se protivi mogućoj turskoj vojnoj intervenciji protiv Assadove vojske.

Očito je kako Damask ne uzmiče pred ultimatumom Ankare (vjerojatno ga u tome ne sprječava Rusija, ako ga više, uopće, i može sprječavati) i na kraju će se sve, gotovo sigurno (kako smo na Geopolitika Newsu već ranije i predvidjeli), o svemu odlučivati na sastanku Putin-Erdogan.

 

Komentari

komentar





You may also like