Rusko-američki pregovori o kontroli naoružanja počinju u Kairu 29. studenog

Rusija i SAD održat će sastanke u glavnom gradu Egipta Kairu od 29. studenog do 6. prosinca kako bi izgladili pitanja vezana uz Novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START), prema zamjeniku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeju Rjabkovu, prenosi Anadolu.

Postoji opsežan dnevni red za razgovore u Kairu i Rusiju pristaje na sve teme, rekao je Rjabkov za lokalni informativni kanal RTVI. Međutim, rekao je da bi SAD to mogao iskoristiti za pokretanje nepovezanih tema i pokušati pretvoriti “razgovor profesionalaca” u “pokušaj politizacije”.​​​​​​

U veljači 2021. dvije su se zemlje dogovorile o produljenju pakta o kontroli nuklearnog naoružanja za još pet godina. Međutim, Moskva je ovog kolovoza suspendirala američke inspekcije svojih lokacija nuklearnog oružja.

Rjabkov je na nedavnom sastanku ruskih i američkih obavještajnih dužnosnika u turskoj prijestolnici Ankari rekao da je “kontakt inicirala američka strana”. “Pitanja o kojima se tamo raspravlja su osjetljive prirode”, rekao je, misleći na sastanak direktora CIA-e Billa Burnsa i šefa Ruske vanjske obavještajne službe Sergeja Nariškina. Rjabkov je rekao da Rusija želi zadržati svoje veze sa SAD-om, ali budućnost njihovih odnosa ovisi o Washingtonu. “Potrebna je komunikacija i dijalog između zemalja. Ako u jednom trenutku Amerikanci misle drugačije, onda će to dovesti do prekida”, rekao je odgovarajući na pitanje. “Razina rusofobije u SAD-u apsolutno je bez presedana; na svim razinama i granama vlasti, (i) u glavnim medijima”, dodao je.

Naglasio je da je američka upletenost u ukrajinski sukob svakim danom sve dublja, što je činjenica koju Rusija uzima u obzir u svojim vojnim planovima. Rusija je upozorila protiv eskalacije “gdje bi SAD izravno postao strana u sukobu”, rekao je Rjabkov.

Sastanak šefova američke i ruske objavještajne agencije u Ankari





 

Komentari

komentar





You may also like