Rusko cjepivo protiv koronavirusa Sputnik V ide i za Iran

Rusija i Iran potpisali su sporazum o suradnji na cjepivu protiv koronavirusa Sputnik V koji, između ostalog, uključuje i njegovu proizvodnju na teritoriju Irana. To je priopćio iranski veleposlanik u Moskvi Kazem Jalali u komentaru za agenciju IRNA, kojeg prenose i ruski mediji. Napomenuo je kako je konačni dogovor postignut nakon registracije cjepiva Sputnik V i da bi prva serija cjepiva u Islamsku Republiku trebala stići do 4. veljače, druga do 20., a treća do kraja veljače.

Također je kazao da će izaslanstvo iranskog Ministarstva zdravstva stići u Moskvu u idućih deset dana i da će pregovarati o zajedničkoj proizvodnji cjepiva.

Iranska vlada razmatra mogućnost opskrbe zemlje s još dva cjepiva proizvedena u Rusiji. Radi se o cjepivu britansko-švedske tvrtke AstraZeneca, koje će se proizvoditi u ruskoj tvornici, kao i cjepivu EpiVacCorona.

Iranska organizacija za kontrolu lijekova i hrane također razmišlja o kupnji i dvaju cjepiva iz Indije i nekoliko lijekova protiv koronavirusa iz Kine.

Teheran je uveo zabranu uvoza američkih i britanskih cjepiva u svoju zemlju. To je samo još jedan dokaz krajnje ispolitiziranosti globalne pandemijske krize i više nego vidljivih geopolitičkih borbi, kao i svojevrsnog rata cjepivima i za cjepivo, što je sada itekako aktualno i na prostoru EU.

Komentari

komentar





You may also like