Rusko gospodarstvo smanjilo se za 4% u drugom tromjesečju

Rusko gospodarstvo palo je 4,0% na godišnjoj razini u drugom tromjesečju 2022., prvom punom tromjesečju onoga što Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, pokazali su u petak preliminarni podaci federalne statističke službe Rosstat, prenosi Reuters.

Gospodarstvo tone u recesiju nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu 24. veljače, što je pokrenulo sveobuhvatna zapadna ograničenja na njezine energetske i financijske sektore, uključujući zamrzavanje ruskih rezervi u inozemstvu, što je navelo mnoštvo zapadnih kompanija da napuste tržište. Rosstat nije dao nikakve dodatne pojedinosti, ali analitičari kažu da je smanjenje uzrokovano slabošću potrošačke potražnje i posljedicama sankcija. “Podaci iz lipnja pokazuju da je smanjenje ruskog gospodarstva dosegnulo vrhunac jer se situacija u nekim industrijama stabilizira”, rekao je Sergey Konygin, ekonomist u investicijskoj banci Sinara.

Pad bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju nije bio dubok kao što se očekivalo. Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku su predviđali da će se BDP smanjiti za 7% na godišnjoj razini u razdoblju od travnja do lipnja nakon povećanja od 3,5% u prvom kvartalu. Analitičari središnje banke očekivali su pad BDP-a od 4,3 posto u drugom tromjesečju, rekavši da je na putu da u trećem tromjesečju padne za 7 posto. Središnja banka predviđa da će se gospodarstvo početi oporavljati u drugoj polovici 2023. godine.

S obzirom na vrlo nestabilno političko okruženje, službene prognoze o dubini ruske recesije variraju. Ministarstvo gospodarstva priopćilo je u travnju da bi bruto domaći proizvod ove godine mogao pasti za više od 12 posto – nakon rasta od 4,7 posto u 2021. – što bi bilo najveće smanjenje od sredine 1990-ih. No, prognoze su se od tada ublažile jer se Rusija snažno bori protiv sankcija i ograničenja.

Središnja banka je u travnju predvidjela da će se BDP smanjiti za 8%-10%, ali je prošli mjesec to revidirala i prognozirala smanjenje od 4%-6%. “Kontrakcija BDP-a dosegnut će vrhunac u prvoj polovici 2023.”, rekao je u petak zamjenik predsjednika središnje banke Aleksej Zabotkin. “Ekonomija će krenuti prema novoj dugoročnoj ravnoteži.”

Komentari

komentar





You may also like