Rusko izaslanstvo želi UN-ov embargo na oružje prema Ukrajini

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda može osigurati kontrolu nad isporukama oružja Ukrajini donošenjem rezolucije o embargu na uvoz oružja, rekao je zamjenik stalnog ruskog predstavnika pri UN-u Dmitrij Poljanski u intervjuu za medij Izvestia.

“Kako bi se osigurala kontrola UN-a nad isporukom oružja Ukrajini, UN treba rezolucijom Vijeća sigurnosti uvesti embargo na oružje toj zemlji”, rekao je, upitan vidi li potrebu za takvim mjerama. “Ipak, jasno je da zapadne zemlje to nikada neće dopustiti”, istaknuo je zamjenik ruskog izaslanika. Međutim, ruski predstavnici pokreću pitanje stranih isporuka oružja Ukrajini i nastavit će raspravljati o tome na budućim sastancima Vijeća sigurnosti UN-a, dodao je Poljanski.

Komentirajući dogovor o žitu između Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a, diplomat je istaknuo kako je nemoguće u potpunosti riješiti prehrambenu krizu bez osiguravanja pristupa ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva svjetskim tržištima. Dodao je da razrješenje također ovisi o tempu razminiranja ukrajinskih luka. Moskva ne vidi izglede da UN djeluje kao posrednik za nastavak političkog dijaloga s Kijevom, istaknuo je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u. Ne održavamo dijalog s Kijevom unutar Ujedinjenih naroda, a dijaloga nije bilo ni prije specijalne vojne operacije zbog neadekvatnog ponašanja sadašnjeg ukrajinskog stalnog izaslanika. Osim toga, ne zaboravimo da je niz zapadnih članica Vijeće sigurnosti daje oružje režimu u Kijevu. Kako je uopće moguće uključiti njih u razgovore kao posrednike?” pitao je Poljanski. Prema njegovim riječima, “kako bi se pregovori nastavili, ukrajinsko vodstvo treba usvojiti realističan pristup temeljen na interesima vlastitog naroda, a ne interesima Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja koje vode posrednički rat do posljednjeg Ukrajinca protiv ruskog stanovništva u toj zemlji”.

Komentari

komentar

You may also like