Rusko-kineske vježbe kinesko MO ocijenilo kao „nove horizonte“

Nedavno smo opširno pisali o velikim rusko-kineskim vojnim vježbama  Zapad/Interakcija-2021 u kojima je sudjelovalo više od 10 000 vojnika i koje su održane na sjeverozapadu Kine.

One su izazvale veliku pozornost zapadne stručne i šire javnosti s obzirom na sve očitiju percepciju kako dvije susjedne mega-države stvaraju gotovo pa klasični vojni savez, što po Zapad, razumljivo, djeluje zastrašujuće s obzirom na njihovu zasebnu i kumuliranu vojnu silu kao i ljudski potencijal. Jedna od posebnosti vježbi bilo je i to što su na njoj po prvi put ruski vojnici koristili oklopna vozila i tenkove kopnenih snaga kineske vojske – PLA. Slijedeća vijest svakako će omogućiti jasnije određivanje prosudbi u kojem se smjeru kreću rusko-kineski vojni i politički odnosi.

Naime, na spomenute vježbe danas se osvrnulo i kinesko Ministarstvo obrane, izjavivši kako su one konsolidirale novu visoku razinu bilateralnih odnosa, otvorile nove horizonte za vojne vježbe između velikih država i razvile nove modele zajedničkog planiranja vježbi.

Prema riječima glasnogovornika kineskog MO Tana Kefei, koje prenosi agencija Xinhua, zajedničke kinesko-ruske vojne vježbe, koje su se održale od 9. do 13. kolovoza u autonomnoj regiji Ningxia Hui, završile su punim uspjehom i omogućile postizanje ciljeva jačanja strateškog međusobnog povjerenja između Kine i Rusije, produbljujući razmjenu i suradnju između dviju zemalja i jačajući borbene sposobnosti njihovih vojski.

Naglasio je kako su vježbe zajednički promatrali kineski i ruski ministri obrane  Wei Fenghe i Sergej Šojgu, koji su vodili pregovore i nazočili svečanosti potpisivanja dokumenata o suradnji.

Osim toga, prvi put su ruski vojnici u velikom broju pozvani u Kinu kako bi sudjelovali u operativno-strateškim vježbama koje je organizirala kineska strana.





Tijekom vježbe kineski i ruski vojnici djelovali su u mješovitim skupinama, zajedno su izrađivali planove vježbi i izvodili zajedničke operacije na istom bojištu.

Tan Kefei je dodao da je tijekom vježbe korišten zapovjedno-informacijski sustav posebno dizajniran za dvije vojske, što je omogućilo vojnicima sudionicama da osiguraju učinkovitu koordinaciju.

Rekao je kako vojne vježbe pokazuju odlučnost i sposobnost obiju strana da se zajednički suprotstave sigurnosnim prijetnjama i osiguraju mir i stabilnost u regiji.





Kazao je kako će obje vojske u budućnosti jačati stratešku interakciju i praktičnu suradnju, kao i nastaviti istraživati ​​nove modele međunarodne vojne suradnje u novoj eri, kako bi unijele nove sadržaje u kinesko-ruski sveobuhvatni odnos partnerstva i strateške interakcije koja ulazi u novo razdoblje.

Mediji: Zapad zabrinut: Rusija i Kina izvode zajedničke vojne operacije protiv SAD-a

 

Komentari

komentar

You may also like