Rusko Ministarstvo obrane objasnilo zašto se i kako koriste hiperzvučni “Kinžali”

Hiperzvučne rakete sustava Kinžal u Ukrajini koriste se za uništavanje visoko zaštićenih vojnih objekata. Korištenje raketa Kinžal potvrdilo je njihovu učinkovitost u uništavanju snažno zaštićenih posebnih neprijateljskih ciljeva, izjavio je maloprije glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general Igor Konašenkov.

Ove rakete korištene su za uništavanje podzemnih zaštićenih skladišta u Ivano-Frankivskoj regiji i skladišta goriva u južnoj regiji Nikolaev. Konkretno, Kinžal je uništio zaštićeni podzemni arsenal izgrađen u sovjetsko vrijeme za skladištenje specijalnog streljiva i projektila u planinskom području u blizini Delyatina. Tu su bile pohranjene bojeve glave za projektile ukrajinskog raketnog sustava Točka-U (dometa do 120 kilometara, op. GN.).

Bulgarian Military

General bojnik Konašenkov je također objasnio zašto je Kinžal odabran za uništenje skladište goriva u Konstantinovki, u donjeckoj regiji na istoku Ukrajine: ovaj projektil nevidljiv je i neuništiv za bilo koje sredstvo neprijateljske zračne i proturaketne obrane. U ovom slučaju, raketa je korištena s udaljenosti većoj od 1000 kilometara. Istodobno, vrijeme leta hiperzvučne rakete bilo je manje od 10 minuta.

Ruska vojna operacija u Ukrajini predstavlja prvu borbenu uporabu “Kinžala”. Napadi tom raketom izvršeni su 18. i 20. ožujka, kazao je danas glasnogovornik ruskog MO. Ova se raketa ispaljuje s lovca-presretača dalekog radijusa kretanja MiG-31 i MiG-31K. Raketa pogađa ciljeve na udaljenostima većim od 2.000 kilometara.





 

Komentari

komentar





You may also like