Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su zračne snage Rusije oborile dva ukrajinska MiG-29

Ruski borbeni zrakoplovi oborili su dva zrakoplova MiG-29 ukrajinskog ratnog zrakoplovstva u posljednja 24 sata u ‘specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini’, izvijestio je u petak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general-pukovnik Igor Konašenkov, a prenosi Tass.

“U posljednja 24 sata borbeni zrakoplovi ruskih Zračno-svemirskih snaga oborili su dva zrakoplova MiG-29 ukrajinskog ratnog zrakoplovstva u područjima naselja Slavjansk i Družkovka u Doneckoj Narodnoj Republici”, rekao je glasnogovornik.

Ruske borbene zrakoplovne, raketne i topničke trupe pogodile su oko 230 ukrajinskih vojnih ciljeva u protekla 24 sata, izvijestio je Konašenkov. “U posljednja 24 sata operativno-taktičke i vojne avijacije, raketne i topničke postrojbe gađale su 18 zapovjednih mjesta, a također i ljudstvo i vojnu tehniku ​​u 211 područja”, rekao je glasnogovornik.

Višenamjenski lovac MiG-29 konstruirao je Mikoyan Design Bureau 1970-ih. MiG-29 je dizajniran za gađanje zračnih ciljeva uglavnom unutar svog radarskog polja te također za pogađanje zemaljskih ciljeva raketama unutar vizualnog dometa. Razne modifikacije lovaca MiG-29 operativne su u nekim zemljama, uključujući Azerbajdžan, Bangladeš, Bjelorusiju, Bugarsku, Indiju, Kazahstan, Poljsku, Srbiju, Slovačku, Turkmenistan i Uzbekistan. Prema dostupnim podacima od 2021., ukrajinsko ratno zrakoplovstvo imalo je 37 lovaca MiG-29.

Ruski sustavi protuzračne obrane također su oborili dva jurišna zrakoplova Su-25 ukrajinskih zračnih snaga u regiji Mikolajiv i devet bespilotnih letjelica u regijama Harkiv i Herson te u Narodnoj Republici Lugansk, izvijestio je glasnogovornik Ministarstva obrane general-pukovnik Igor Konašenkov . “Snage ruske protuzračne obrane oborile su dva zrakoplova Su-25 ukrajinskih zračnih snaga u blizini naselja Barmashovo u Mikolajivskoj oblasti i također devet ukrajinskih bespilotnih letjelica u područjima općina Balakleja, Izjum, Peščanoje i Ternovaja u Harkivu, te regija Novaja Kakhovka u Hersonskoj oblasti i Vesjolaja Tarasovka u Luhanskoj Narodnoj Republici”, rekao je glasnogovornik. Također, ruski sustavi protuzračne obrane presreli su devet raketa Uragan u područjima naselja u Doneckoj Narodnoj Republici.

Zrakoplov Sukhoi Su-25 za kopnene napade dizajniran je za pružanje bliske podrške kopnenim snagama danju i noću i uništavanje ciljeva s određenim koordinatama 24 sata dnevno u svim vremenskim uvjetima. Zrakoplovi Su-25 operativni su u zračnim snagama oko 25 zemalja i sudjelovali su u svim većim oružanim sukobima u proteklih 50 godina. Nedavno su korišteni u ruskoj vojnoj operaciji u Siriji i njezinoj mirovnoj misiji u Nagorno-Karabahu.





Ruske snage uništile su 253 ukrajinske borbene letjelice, 1543 bespilotne letjelice i 4060 tenkova i drugih oklopnih vozila od početka njihove ‘posebne vojne operacije’ u Ukrajini, izvijestio je Konašenkov. “Ukupno su od početka specijalne vojne operacije uništene sljedeće mete: 253 zrakoplova, 137 helikoptera, 1543 bespilotne letjelice, 355 raketnih sustava zemlja-zrak, 4060 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 746 višecijevnih raketnih sustava, 3147 topova i minobacača za poljsko topništvo i 4341 specijalno vojno motorno vozilo”, rekao je glasnogovornik.

 

 





Komentari

komentar

You may also like