Rusko ministarstvo VP: UK pokazuje dvostruke standarde oko nadgledanja ruskih izbora

Međunarodno tijelo za nadgledanje transparentnosti izbora ODIHR je tijelo unutar Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a ove godine neće nadgledati izbore u Rusiji u rujnu gdje će se birati zastupnike za rusku državnu Dumu (donji dom parlamenta). Naime, OESS ima 57 članica, uključujući Rusiju, EU i SAD. Ipak, Rusija je ograničila broj ovih međunarodnih promatrača.

Žao nam je što naše promatranje predstojećih izbora u Rusiji neće biti moguće”, rekao je Matteo Mecacci, direktor ODIHR-a. “Ali sposobnost neovisnog određivanja broja promatrača koji su nam potrebni za učinkovito i vjerodostojno promatranje izbora je ključno za sva međunarodna promatranja”, dodao je u priopćenju.

“Inzistiranje ruskih vlasti na ograničavanju broja promatrača koje bismo mogli poslati bez ikakvih jasnih ograničenja povezanih s pandemijom učinilo je današnji korak neizbježnim.”- objavljeno je jučer na internetskim stranicama OESS-a.

Rusija je broj promatrača ograničila na 60 za izbore koji bi se trebali održati sredinom rujna. Čini se da taj broj ljudima iz ODIHR nije dovoljan.

Podršku ODIHR-u su, očekivano, dali iz SAD-a i to preko službenih stranica vlade. Tvrde da se slažu da će uz takva ograničenja biti nemoguće temeljito nadgledati ruske izbore.

Nemogućnost dogovora između Rusije i ODIHR nije propustio komentirati britanski izaslanik pri OESS-u, Neil Bush. Tvrdi da: “Velika Britanija dijeli razočaranje izraženo od strane ODIHR -a i Parlamentarne skupštine OESS -a zbog ograničenja koja nameće Rusija. Odluka će spriječiti OESS da ruskim biračima pruži transparentnu i mjerodavnu procjenu njihovih predstojećih izbora za državu Dumu “, rekao je u izjavi, a prenosi TASS.
Neil Bushu je odgovorila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Maria Zaharova:

“Gdje su bili Neil Bush i cijelo britansko ministarstvo vanjskih poslova kada je formiran tim ODIHR -a za predsjedničke izbore u SAD-u 2020?” upitala je preko mreže Telegram.”Je li Neil Bush svjestan koliko je promatrača na kraju stiglo u SAD (nekoliko država ih nije pustilo)? Mogu reći: 30! Što može na to reći Neil Bush: dvostruka mjerila ili vazalstvo partnerima?

Komentari

komentar

You may also like