Rusko MVP: EU militarizira Ukrajinu. Ukrajinska vojska prebacuje teško topništvo

Europska unija uključila se u proces militarizacije Ukrajine, u tom kontekstu, pregovori o mirnom rješenju na istoku zemlje zapravo su zašli u slijepu ulicu, izjavila  je maloprije glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na medijskoj konferenciji u Moskvi.

“Redoviti sastanci Kontakt grupe i njezinih radnih podskupina, koji su održani 7. i 8. prosinca, ponovno su završili uzalud, nisu doveli do ničega”, izjavila je Zaharova.

Prema njezinim riječima, ukrajinske vlasti, umjesto da ispune svoje obveze iz paketa mjera sporazuma iz Minska, oponašaju isto, izbjegavaju izravan dijalog s Donjeckom i Luganskom i pokušavaju prebaciti odgovornost za propast sporazuma na Rusiju.

Stanje u Ukrajini i dalje zabrinjava Moskvu, navodi se dalje. “Uz potporu zemalja NATO-a, koje napumpavaju Ukrajinu oružjem, Kijev gradi svoju grupaciju na liniji dodira u Donbasu”, izjavila je Zaharova, dodajući kako pružanje financijske potpore Kijevu od strane Bruxellesa također ne pridonosi miru u regiji.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova izjavila je da je Kremlj uznemiren informacijama koje su se pojavile u Ukrajini da je u optjecaju 5 milijuna komada neregistriranog oružja. Osim toga, Kijev raspoređuje teško topništvo na liniju dodira u Donbasu, što bilježi i OESS. Tako predstavnici misije izvješćuju o prijenosu topništva velikog kalibra i oklopnih vozila, i nastavku korištenja bespilotnih letjelica.

Prema Zaharovoj, Zapad pokušava prebaciti odgovornost za sporazum u Donbasu na Rusiju, iako Moskva nije stranka Minskih sporazuma, već samo posrednik, uz Njemački i Francusku.





S tim u svezi, kazala je kako je Rusija još jednom pozvala Ukrajinu da odustane od sabotaže sporazuma iz Minska, i da se nada da će Zapad potaknuti Ukrajinu na njihovu provedbu.

Podsjećamo: danas je, prije navedene izjave ruskog MVP,  načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov upozorio vojne atašee stranih država akreditirane u Moskvi, da se stanje na istoku Ukrajine pogoršava i da će sve provokacije ukrajinskih vlasti i vojno nasilje u Donbasu biti suzbijene (više o tome u analizi koju možete vidjeti ovdje ili ispod teksta).

Z. Meter: o Plenkovićevom posjetu Kijevu i izjavi ruskog stožera da će ukrajinske provokacije biti suzbijene





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like