Rusko MVP izrazilo oštar prosvjed SAD-u zbog kršenja ruske granice u zaljevu Petra Velikog

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je oštar prosvjed zbog kršenja državne granice u zaljevu Petra Velikog od strane američkog razarača USS John McCain.

“Ono što se dogodilo kvalificiramo kao otvorenu provokaciju usmjerenu na kršenje mira i normalnog poretka”, navodi se u priopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je istaknuto, Washington je dobro svjestan stava Moskve po pitanju tog akvatorija: to su unutarnje vode Rusije koje su podložne suverenitetu države. Ministarstvo vanjskih poslova RF naglasilo je kako su pokušaji da se tvrdi drugačije neprihvatljivi.

U utorak je rusko Ministarstvo obrane izvijestilo da je američki razarač ušao u ruske teritorijalne vode u zaljevu Petra Velikog na dva kilometra. Veliki protupodmornički brod Tihooceanske flote Admiral Vinogradov upozorio je strani brod na neprihvatljivost takvih radnji. Nakon toga, USS John McCain odmah je otišao u neutralne vode.

Kasnije je zapovjedništvo američke 7. flote objasnilo manevar svoga razarača kao operaciju “osiguravanja slobode plovidbe” i izjavilo kako osporava ruske pretenzije na taj zaljev, koje se nastavljaju još iz doba SSSR-a. Američka vojska rekla je da te vode ne smatra ruskim teritorijalnim morem (pogledaj poveznicu ispod teksta).
Odgovor SAD-a ruskom MO na incident: štitit ćemo slobodu plovidbe i u Zaljevu Petra Velikog!

 

Komentari

komentar

You may also like