Rusko MVP: Konvoji sa stranim oružjem u Ukrajini mogu postati legitimne mete ruskih snaga

Konvoji s inozemnim oružjem za Ukrajinu mogu postati legitimne mete za ruske oružane snage tijekom specijalne operacije, kazao je danas zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov, a prenose ruski državni mediji.

“Upozorili smo Sjedinjene Države da pumpanje Ukrajine oružjem iz niza zemalja koje su oni organizirali nije samo opasan potez, već da su to akcije koje pretvaraju odgovarajuće konvoje u legitimne mete”, kazao je ruski diplomat, dodavši da je Rusija upozorila SAD i na opasnost koju bi mogao predstavljati nepromišljeni prijenos takvih vrsta oružja poput MANPADS-a u Kijev.

Također je naglasio da Washington ne doživljava upozorenja ruske strane kao ozbiljne signale i da „eskalacijska komponenta politike Washingtona … apsolutno dominira“ i da su SAD „izvor maksimalne napetosti na međunarodnim platformama“.

Podsjećamo da smo jutros prenijeli vijest da SAD i NATO ubrzano isporučuju oružje u Ukrajinu, uključujući i vrlo senzitivnu opremu poput prijenosne protuzračne obrane, tzv. MANPADS, koja se koristi za rušenje zrakoplova, procijenivši da,  iako postoji rizik da bi nešto od toga moglo pasti u ‘krive ruke’, on je sada vrijedan preuzimanja. Ti su sustavi, ako padnu „u krive ruke“, vrlo opasni jer se njima mogu obarati i civilni zrakoplovi.

Zasad Rusija nije gađala konvoje naoružanja Zapada, koji se kreću prema Ukrajini, a jedan viši američki vojni dužnosnik kaže da SAD nije vidio da je išta od zapadnjačkog naoružanja palo u ruske ruke. No, to se može promijeniti.

U istraživanju koje je financirao Pentagon 2019. godine, Rand korporacija je procijenila da je više od 60 civilnih letjelica bilo pogođeno MANPADD-ovima od 1970-ih, što je uzrokovalo smrt više od 1.000 civila. Od 2019. godine, 57 nedržavnih naoružanih skupina potvrdilo je da posjeduje MANPADS-ove ili se sumnja da ih imaju.
SAD ubrzano isporučuje MANPADS u Ukrajinu bez obzira na rizike

 

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like