Rusko MVP: odnosi sa SAD-om ovisit će ovisit će o njihovim potezima i odnosu na „Sjeverni tok 2“

Rusija će graditi odnose sa Sjedinjenim Državama na temelju praktičnih koraka Washingtona, izjavila je u utorak, 10. kolovoza, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova za tamošnji radio Vesti FM.

Na taj je način Zaharova komentirala vijesti o imenovanju Amosa Hochsteina za novog posebnog predstavnika State Departmenta za energetiku, koji je poznat kao protivnik ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2.

Prema riječima glasnogovornice ruskog MVP, Washington je više puta davao brojne izjave koje “nisu išle dalje od deklarativne forme“. Moskva održava kontakte s Washingtonom i nikada nije zatvorila vrata dijalogu. Osim toga, Rusija reagira na neprijateljske akcije SAD -a, ali uvijek konstruktivno reagira na konstruktivne korake, navodi Zaharova, dodajući kako će Moskva „polaziti od stvarnosti”.

Ovdje treba dodati kako se izgradnja spomenutog plinovoda nalazi u krajnje završnoj fazi i da je upravo ovih dana u tijeku certificiranje jedne od dviju cijevi koje prolaze danskim vodama Baltičkoga mora, a što je potvrdio i nadležni danski energetski regulator DEA. Čitav plinovod trebao bi biti izgrađen do kraja kolovoza, a do kraja godine trebao bi postati i operativan tj. početi s tržišnim isporukama plina u SR Njemačku i dalje u EU.

Njegov dovršetak kasni oko godinu i pol dana zbog krajem 2019. g. uvedenih američkih sankcija protiv europskih tvrtki koje su sudjelovale u njegovoj izgradnji. Zbog toga su s priličnim zakašnjenjem preostali dio polaganja cijevi preuzeli ruski specijalizirani brodovi, manjeg operativnog kapaciteta.

Sredinom srpnja potpisan je američko-njemački sporazum kojim se de facto osigurava dovršetak Sjevernog toka 2 i daju politička jamstva za kompenzacije šteta Ukrajini, kao tranzitnoj zemlji za ruski plin, koje će nastati nakon njegovog pokretanja ili u slučaju da Rusija počne ucjenjivati Ukrajinu energijom u svoje (geo)političke svrhe.
U SAD-u, kao i u istočnom krilu EU ima veliki broj protivnika spomenutog sporazuma ali stavar će se teško promijeniti. On Njemačkoj, uz već operativni plinovod Sjeverni tok (1), jamči neposredan pristup ruskom plinu, bez posredničkih zemalja, u dostatnoj količini koja joj jamči sigurnu opskrbu „plavim energentom“ u vrijeme energetske tranzicije u sklopu „zelene agende“ EU do 2050. godine.

Vidjet ćemo, stoga, što će značiti vijesti o imenovanju Amosa Hochsteina za posebnog savjetnika za energiju u State Departmentu. Ali neovisno o osobnim stavovima, Hochstein će morati provoditi politiku američke administracije, a sasvim sigurno, od nje nije slučajno postavljen na tu funkciju. Možda će imati i ulogu svojevrsnog „amortizera“ prema „tvrdolinijašima“ iz Republikanske stranke i manjeg broja onih iz Demokratske, koji se pod svaku cijenu protive puštanju u rad Sjevernog toka 2 u sklopu američke politike „zaštite europske energetske sigurnosti“ koja je i zakonski na taj način formalizirana (također i unutar State Departmenta). Naravno, europsku energetsku sigurnost Washington može „štititi“ i na druge načine, poput povećanja isporuka američkog ukapljenog plina (LNG) u europske terminale, bez da se neposredno udara na spomenuti plinovod od kojeg Njemačka sasvim sigurno neće odustati.

 

Komentari

komentar

You may also like