Rusko MVP: odnosi sa SAD-om ovisit će ovisit će o njihovim potezima i odnosu na „Sjeverni tok 2“

Rusija će graditi odnose sa Sjedinjenim Državama na temelju praktičnih koraka Washingtona, izjavila je u utorak, 10. kolovoza, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova za tamošnji radio Vesti FM.

Na taj je način Zaharova komentirala vijesti o imenovanju Amosa Hochsteina za novog posebnog predstavnika State Departmenta za energetiku, koji je poznat kao protivnik ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2.

Prema riječima glasnogovornice ruskog MVP, Washington je više puta davao brojne izjave koje “nisu išle dalje od deklarativne forme”. Moskva održava kontakte s Washingtonom i nikada nije zatvorila vrata dijalogu. Osim toga, Rusija reagira na neprijateljske akcije SAD -a, ali uvijek konstruktivno reagira na konstruktivne korake, navodi Zaharova, dodajući kako će Moskva „polaziti od stvarnosti”.

Ovdje treba dodati kako se izgradnja spomenutog plinovoda nalazi u krajnje završnoj fazi i da je upravo ovih dana u tijeku certificiranje jedne od dviju cijevi koje prolaze danskim vodama Baltičkoga mora, a što je potvrdio i nadležni danski energetski regulator DEA. Čitav plinovod trebao bi biti izgrađen do kraja kolovoza, a do kraja godine trebao bi postati i operativan tj. početi s tržišnim isporukama plina u SR Njemačku i dalje u EU.

Njegov dovršetak kasni oko godinu i pol dana zbog