Rusko MVP: pogoršano vojno-političko stanje u Europi

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je akcije zapadnih država koje destabiliziraju vojno-političku situaciju u Europi. O ovoj se temi razgovaralo na jučerašnjem sastanku odbora ministarstva kojim je predsjedao Sergej Lavrov.

Posebna pozornost bila je posvećena militarizaciji istočnog krila NATO saveza i uništavanju nadzora nad konvencionalnim i strateškim oružjem u Europi, objavile su RIA Novosti.

Sudionici sastanka nazvali su kontraproduktivnim pokušaje zapadnih zemalja da izgrade novu geopolitičku stvarnost koja bi udovoljila njihovim interesima.

Rusko MVP također smatra neprihvatljivom želju Zapada da postojeće međunarodno pravo zamijeni konceptom “svjetskog poretka temeljenog na pravilima“.

“Pozornost se skreće na uporabu od strane zemalja i struktura EU i NATO-a jednostranih instrumenata sankcija, provokacija i propagandnih kampanja i drugih oblika miješanja u unutarnje stvari Rusije i njezinih saveznika”, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Također su razgovarali o nekažnjenom progonu novinara ruskih medija i medija na ruskom jeziku u Europskoj uniji, poglavito u baltičkim državama, pod izlikom borbe protiv dezinformacija, a razgovaralo se i o trenutnim i budućim mehanizmima za odgovor na „neprijateljske manifestacije“.
Rusko MVP je napomenulo kako je postizanje stabilnosti u regiji moguće samo ukoliko se održi ravnoteža interesa i ako postoji dijalog između zemalja.

 

Komentari

komentar

You may also like