Lavrov: na summitu Biden-Putin može se razgovarati o ljudskim pravima; pratimo stanje s uhićenim prosvjednicima u Washingtonu

Dnevni red Rusije i Sjedinjenih Država na sastanku Putina i Bidena se ne podudara. Međutim, Moskva je uvijek spremna odgovoriti na bilo koju formulaciju pitanja, što se ne može reći za Amerikance, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

 “Amerikanci bi trebali poći od činjenice da će im brojni signali iz Moskve – u ovom slučaju ne govorim o summitu, …- biti neugodni, uključujući i iduće dane”, izjavio je ruski diplomat , a prenio TASS.

Jučer je američki predsjednik Joseph Biden izjavio kako će na sastanku s Vladimirom Putinom pokrenuti temu ljudskih prava.

Prvi zamjenik veleposlanika Ruske Federacije pri UN-u Dmitrij Poljanski zauzvrat je objasnio kako na summitu neće biti tabu tema, a da je jedini preduvjet za to da Rusija neće raspravljati o špekulacijama ili glasinama, već samo o činjenicama.

Danas je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov govorio o temi ljudskih prava,  kazavši kako Moskva pozorno prati sudbinu Amerikanaca optuženih u slučaju siječanjskih nereda u blizini Kapitola u Washingtonu.
“Naravno, bit ćemo spremni razgovarati o svemu, uključujući probleme koji postoje u Sjedinjenim Državama. Primjerice, sa zanimanjem pratimo progon optuženih za nerede 6. siječnja ove godine. Puno se doista zanimljivih stvari događa tamo, uključujući sa stajališta ljudskih prava, prava oporbe, zaštite interesa oporbe”, naglasio je šef ruske diplomacije.

Podsjećamo:  sastanak Joe Bidena i Vladimira Putina najavljen je za 16. lipnja u Ženevi.

Komentari

komentar

You may also like